Hinder för biodlarnas honungsförsäljning

Honungsuppköpare har meddelat att de inte kan köpa in all svensk honung som produceras i år. Detta påverkar traktens biodlare.

Tidigare år har det inte varit något problem för Vimmerbys biodlare att sälja vidare sin honung. I år är det oklart hur det kommer att gå.

Tidigare år har det inte varit något problem för Vimmerbys biodlare att sälja vidare sin honung. I år är det oklart hur det kommer att gå.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vimmerby2022-08-09 12:00

Oavsett hur årets honungsskörd blir finns ett bekymmer som hänger över biodlarna i Vimmerby. Tidigare har de sålt sin honung till honungsförädlingen i Mantorp. I år finns det risk att det inte kommer att gå, på grund av ett redan högt lagersaldo hos dem. Enligt Bo Svensson, ordförande i Vimmerby biodlarförening, är detta ett orosmoment för vissa av föreningens medlemmar, som nu inte vet vart de ska sälja sin honung.

– Det finns andra uppköpare också, men vi har alltid sålt till samma ställe så vi vet inte riktigt hur den marknaden är, säger Bo Svensson.

Informationen fick föreningen i ett brev som skickades ut under mitten av sommaren.

– Om de skulle köpa in någon honung överhuvudtaget hade de sänkt kilopriset med 6 kronor, så avkastningen blir lägre, säger Svensson.

Bo Svensson menar att det inte är något större problem att lagra årets honung till nästa år, men att inte har hänt förr att de inte kan sälja sin honung. Han är fundersam till varför det är annorlunda i år och undrar hur det kan stämma att lagren är fyllda.

– Våra medlemmar är konfunderade över hur det kan vara så att man nu kanske inte kan köpa in den svenska honungen.

Magnus Palmgren, verksamhetsansvarig på Svenska Biprodukter och ansvarig för det svenska inköpet av honung i Mantorp, menar att deras lager är fullt till följd av stora skördar i fjol, vilket gör att de i år inte kan köpa in honung från alla sina leverantörer som de brukar. Enligt honom importerar de aldrig fast honung som konkurrerar med den som produceras i Sverige, utan det stora lagersaldot beror på en stor produktion av svensk honung.

– 2015, 2016 och 2017 var jättedåliga honungsår. Många startade upp biodlingar då för att det var brist på svensk honung. Då det tar tre till fyra år från tanke till produktion slog det igenom först förra året, vilket gjorde att mycket honung köptes in då och lagret blev jättefullt.

Palmgren menar att det hela handlar om marknadens spelregler, och att de inte köpa in honung som de inte kan sälja vidare. Det gör att de i år behövt sätta restriktioner på sina inköp, vilket de inte behövt göra tidigare.

– Vi köper fortfarande honung, men inte av alla, säger han.

Men för Vimmerby biodlarförening är det fortfarande oklart om de kommer att kunna sälja sin honung.

Har ni hört något mer sedan ni fick brevet?

– Inte ett dugg, så vi vet inte hur det kommer att bli, säger Bo Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!