Hon vill utmana som kommunalrådskandidat

Nya förstanamnet på Moderaternas kommunlista, Marie Nicholson, 41, är redo att utmana som kommunalrådskandidat. "Jag känner mig absolut mogen att leda kommunen. Det är inget jag är rädd för."

Marie Nicholson (M) är besviken, men ändå inte överraskad över partiets kräftgång i valet.

Marie Nicholson (M) är besviken, men ändå inte överraskad över partiets kräftgång i valet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-27 06:00

För sju år sedan, efter 15 år utomlands, kom Marie Nicholson tillbaka till Sverige. Fortfarande medlem i Moderaterna räckte det med ett möte för att hon skulle vara fast i politiken igen.

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för samhällsfrågor och politik är så roligt. Från början var ambitionen att ha det som fritidsintresse, men det är svårt att säga nej.

Nu är hon gruppledare för Moderaterna i Vimmerby, vice ordförande i socialnämnden och har suttit som ersättare i kommunstyrelsen.

Den senaste mandatperioden har ni samstyrt med Socialdemokraterna i Vimmerby. Kan det inte vara problematiskt – gentemot väljarna?

– Vissa visioner skulle så klart vara lättare att genomföra med partier som ligger närmare oss politiskt. Men det har fungerat väldigt bra tillsammans med sossarna, jag skulle inte ha några problem att fortsätta det samarbetet. Båda partier förstår att man måste ge och ta och kunna mötas på mitten ibland.

Är du överraskad att det har fungerat?

– Lite. I och med att jag inte varit med under tidigare mandatperioder har jag inte sett de problemen som funnits inom alliansen tidigare, därför var jag tveksam till ett samarbete med Socialdemokraterna. Men jag har känt stor tillit till dem, det är högt i tak och man vet att diskussionerna vi har stannar i rummet tills man är klar med sin politik. Vi får igenom många fler moderata frågor i ett samarbete som fungerar, än när det bara bråkas och tjafsas på ett personligt plan.

Marie Nicholson säger att hon upplevt senaste mandatperioden som jobbig och hon sätter bättre ton i politiken högt på agendan.

– Det kan vara så att vilket parti som helt kommer med ett förslag eller en motion och många gånger röstas det ner just för att det är från oppositionen eller från fel parti. Det gäller bägge håll, det där måste vi lägga åt sidan i en liten kommun.

Något samarbete med SD ser hon inte som en möjlighet.

– Inte för att jag har något emot något parti, alla har rätt att finnas. Men jag upplever inte att det kommer några konkreta förslag på problemen vi har i samhället från SD. Pratar vi till exempel integration har moderaterna lagt flera förslag hur vi på lokal nivå kan tackla problemet att få ut nyanlända i arbete. Jag har inte hört något från SD. Svaret tycks helt enkelt vara att kasta ut människor. Vi står långt från varandra i värdegrund, och så länge de inte har några tydliga svar på vad de vill göra har vi inte mycket att samarbeta kring.

Hon säger att tryggheten är den viktigaste frågan, i Sverige och i Vimmerby. Och det handlar inte bara om brist på poliser.

– Det handlar om att inte våga vistas var som helst, att både yngre och äldre känner sig otrygga utomhus vissa tider på dygnet, att man inte vågar lita på att man kommer fram till 1177 när man behöver vård, att det kommer en ambulans, att man ska klara sig på sin pension när man blir äldre. Att många känner att samhället inte riktigt klarar av uppgiften man förväntar sig känns i alla fall för mig som en förändring i Sverige.

Är det inte många gånger en upplevd otrygghet som inte är förankrad i fakta?

– Så kan det vara, men då måste vi fråga oss var det gick fel, då har vi ett ännu större arbete att få tillbaka en trygghet där människor kan lita på att samhället tar hand om en i utsatta situationer.

Valet blir en rysare, tror hon. Lokalt räknar hon med att partiet kommer att tappa en del av de många röster Micael Glennfalk drog till Moderaterna valet 2010.

– Ska man vara realist kommer vi att backa. Klart jag har en bild i huvudet av hur mycket som vore ett totalt misslyckande, men nu fokuserar jag på arbetet fram till valdagen. Är resultatet då en katastrof ska vi i alla fall känna att vi gjort vad vi kan, har det gått bra finns bara all anledning att fira.

Mindre tjafs, mera samarbete i politiken hoppas Marie Nicholson på.
Mindre tjafs, mera samarbete i politiken hoppas Marie Nicholson på.
Fakta/Marie Nicholson Tre snabba

• 41 år, bor i Vibo utanför Tuna

• Lärare

• Politiskt fokus på: "Just nu är trygghetsfrågorna i fokus."

• Erfarenhet inom politiken: En mandatperiod som kommunpolitiker, aktiv moderat sedan 1992

Varför gav du dig in i politiken?

– Man får så mycket erfarenhet av att lyssna på och prata med andra människor, analysera hur det ser ut i världen och komma fram till sina egna svar och varför man tycker på ett visst sätt.

Vad anser du är den absolut viktigaste frågan för Vimmerby?

– Ska jag bara ta en så är det trygghet för mig. Utvecklingen vi ser i Sverige påverkar även mindre orter, som Vimmerby.

Varför ska Vimmerbyborna lägga sin röst på dig?

–Jag tror på att kunna samarbeta i politiken. Jag ser ingen personlig prestige i att vara politiker, jag vill vi ska får fram bra förslag som är bra för Vimmerby, oavsett vem som kommer med förslaget.

Politikerserie

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!