Hon har Vimmerbys kanske mest hörda röst

Den 13 februari infaller Världsradiodagen. Vimmerby Tidning träffade Vimmerbys kanske mest kända röst, för att snacka radio.

Martina Lingefjord arbetar med att bevaka norra länsdelen, och det mesta av arbetet sköter hon själv; från intervjuer och livesändningar till att klippa ihop inslagen.

Martina Lingefjord arbetar med att bevaka norra länsdelen, och det mesta av arbetet sköter hon själv; från intervjuer och livesändningar till att klippa ihop inslagen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-13 07:00

– Det händer ganska ofta att folk säger ”är du hon på radion?”. 

Vem är då hon på radion? Jo, det är Martina Lingefjord, Vimmerbybon som arbetar som radioreporter på P4 Kalmar. För fyra år sen tog hon klivet in i etern. Det var en helt ny värld för Martina, som tidigare jobbat som skrivande reporter och inom skolans värld.

– Det var väldigt roligt. Första gången var det jätteläskigt. Jag fick åka med en duktig, erfaren livereporter först. Sen skulle jag vara livereporter själv och jag var så himla nervös. Det var i Kalmar och det handlade om en sandskulpturfestival, när reporterkollegan stannade vid ett rödljus, så tänkte jag att ”jag slänger mig av nu för jag måste spy”. 

Som livereporter är man utrustad med en ryggsäck, en mikrofon i handen och hörlurar.

– Programledaren kan prata med en i lurarna och kanske säga ”fråga det här”, sen räknas det ner till livesändning eller till att man ska runda av. Då minns jag att jag blev alldeles tyst när de pratade i lurarna och jag försökte höra vad de sa. I början är det där jättekonstigt, men sen när man är van så kan man sortera det lite mer, man övar upp någon slags känsla för att ta in infon men samtidigt prata. 

Hur gick det med den första livesändningen?

– Det gick nog godkänt i alla fall. Men det var svårt. Andra gången så tyckte jag inte att det var så svårt. Jag är aldrig nervös längre.

undefined
"Det roliga tycker jag är blandningen; att både göra det som jag brukar kalla för skämt- och brakfisradio ibland och fjanta sig, som kanske inte alla tycker är roligt, men vara reporter ute på fältet och prata med folk och göra underhållande radio – och göra allvarliga saker också; som att bevaka en brand – då är trovärdighet jätteviktigt.", säger Martina Lingefjord.

Att folk hör av sig och berättar att det är roligt att höra Martinas röst på radio är inte ovanligt, men det är inte heller ovanligt att folk hör av sig och säger att de inte vill höra mer också.

– Folk har nog nån lite som sin favorit, medans de kanske inte tål någon annan, säger Martina och berättar om att hon senast i förra veckan fick ett mejl:

– Då var det ”Hon i Vimmerby måste sluta tramsa”. Men det går ju inte att låta bli! Det bara kommer, det jag tänker kommer, säger hon och skrattar. 

undefined
"Den vanligaste frågan man får när man jobbar på P4 Kalmar är om Maria Skagerlind är så trevlig som hon låter – och det är hon, hon är minst lika trevlig.", säger Martina Lingefjord.

Världsradiodagen instiftades av FN 2012 i syfte att uppmärksamma ett medium som är en viktig del av demokratibyggandet och som sprider information till många olika grupper av människor, världen över. I år har dagen temat "radio and trust". 

– Trovärdighet är det absolut viktigaste, att det är sant och relevant naturligtvis. Det är ett jättestort ansvar man får när någon låter sig bli inspelad och lägger det i händerna på en reporter. Det är ett förtroende man får, som är viktigt att förvalta, säger Lingefjord. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om