Lill Terol öppnade sin salong ”Lills lugna” på Sevedegatan för drygt fyra år sedan.
Nischen är fotvård, friskvårdsmassage och ansiktsbehandlingar. Sedan i våras försöker hon hitta någon som vill ta över lokalen, eller dela den för att dra ner på kostnaderna.
– Jag har några stabila intressenter som varit här och tittat, men de blev lite osäkra eftersom fastigheten är till salu och det är ovisst hur det blir med ny hyresvärd. Men jag hoppas ju på en snabb försäljning och att en ny ägare har planer för lokalen, då kan jag hoppa ut direkt. Eller kanske att någon under utbildning vill ha en extrainkomst och dela lokal och utrustning med mig.
Har det varit svårare att driva företag än du trodde?
– Absolut. Mycket tuffare. Det är utvecklande och spännande att driva firma, jag har fina kundmöten och almanackan full. Men skatterna är som att gräva ett svart hål åt sig själv. För att leva på det skulle jag behöva jobba 200 procent. Men jag börjar bli äldre och vill ju inte jobba mer, snarare mindre.
Lill Terol skolade om sig, mitt i livet. Med drömmar och visioner. Nu är hon tacksam över att hon behöll en lilltå i sin tidigare bransch och kan få en stabil inkomst genom att jobba halvtid med annat.
– Skatter och avgifter äter upp allt, någonstans är det ett systemfel. Jag har fått hjälp av duktiga konsulter som kikat på det, men de säger ”sorry, så är verkligheten”. Klart det är jättetråkigt, kundunderlaget är det inget fel på, men det blir inga pengar kvar.
Det är drygt ett år kvar på hyreskontraktet.
– Om jag i värsta fall måste kämpa på ensam tiden ut blir det dyrt. Nu har jag ju stängt två dagar i veckan. Så snart jag kan kommer jag att se mig om efter en mindre lokal och kör det här vid sidan av. Jag tycker ju det är väldigt kul. Kanske kan det bli halvtid, eller lite mindre, så länge jag har en annan stabil inkomst.
Under hösten dyker Lill Terol upp i UR:s programserie ”Ekonomi för alla”, med ekonomiprofessor Micael Dahlen.
– Jag representerar småföretagarna i det avsnitt som handlar om att just driva eget företag, och då tar vi upp just de här svårigheterna. Det är ju inte bara jag som har det på det här sättet, vi är många. Men det är synd att det ska vara så svårt att leva på sitt företag.