Årets Alma-pristagare blev en organisation

Alma-priset, som finns för att värna barns rätt till bra berättelser, gick i år till den australiska organisationen Indigenous Literacy Foundation. Organisationen hjälper barn bland landets urfolk till högre läsförmåga och ökat läsande.

Astrid Lindgren Memorial Award, Alma, instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barns rätt till bra berättelser.

Astrid Lindgren Memorial Award, Alma, instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barns rätt till bra berättelser.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2024-04-09 14:56

Förra årets pristagare Laurie Halse Anderson, som fått flera böcker bannlysta i USA, sa till Vimmerby Tidning när hon besökte AL-skolan på vårkanten 2023 att Alma-priset var den största äran i livet att få.

I år går priset till en organisation, Indigenous Literacy Foundation, ILF, i Australien.

Så här beskrivs de av Alma: "Indigenous Literacy Foundation (ILF) erbjuder barn bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur för att öka läsandet och läsförmågan. Organisationen är verksam i 427 olika urfolksamhällen runt om på kontinenten. I sitt läsfrämjande arbete betonar ILF betydelsen av att urfolkens barn kan se sig själva, sin kultur och sitt språk återspeglas i böcker de läser."

undefined
Carolina Klintefelt på Litteraturnod Vimmerby var med när årets Alma-pristagare offentliggjordes.
undefined
2023 års Alma-pristagare Laurie Halse Anderson när hon besökte AL-skolan i Vimmerby. Att få Astrid Lindgren Memorial Award, Alma, såg hon som den största äran i sitt liv.

Med på plats vid tillkännagivandet på tisdagen i Kulturhuset i centrala Stockholm var Carolina Klintefelt från Litteraturnod Vimmerby.

– Det blev så klart applåder. Min bedömning är att det var nog ganska väntat att det skulle bli en organisation i år. Senast det begav sig var 2015. Det har spekulerats i att det nog var dags igen, berättar hon.

Litteraturnod Vimmerby verkar i Kalmar län för att bland annat förvalta det litterära arvet efter Astrid Lindgren.

I den fullsatta lokalen fanns ungefär 100 personer, bland dem Annika Lindgren från Astrid Lindgren AB samt kulturminister Parisa Liljestrand.

– Vi ser fram emot att ta emot ILF i Vimmerby. AL-skolan har redan satt igång förberedelserna, säger Carolina Klintefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!