Musiken från krogen tvingar grannar att flytta

Flera hyresgäster har tvingats flytta på grund av hög och störande musik från krogen Burger & Beers i centrala Vimmerby. "Det är ett jätteproblem", säger en fastighetsägare. Miljö- och byggnadsförvaltningen har fått ett antal klagomål i flera omgångar. Nu ska ärendet upp på nämndens bord för beslut om åtgärder.

Nattlivet på Norrtullsgatan och hög musik från krogen Burgers & Beers har lett till ett antal klagomål i flera omgångar till kommunens miljö- och byggnadsförvaltning. Inom kort ska nämnden fatta beslut om vidare åtgärder.

Nattlivet på Norrtullsgatan och hög musik från krogen Burgers & Beers har lett till ett antal klagomål i flera omgångar till kommunens miljö- och byggnadsförvaltning. Inom kort ska nämnden fatta beslut om vidare åtgärder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-03 20:00

Klagomålen handlar mycket om hög musik från krogen, särskilt när dörrarna står öppna. Men också om allmän stökighet med fylla, spyor och att rabatter används som pissoar och rundkörning med bilar där musiken dunkar högt.  

Redan 2020 ifrågasatte en boende i samma kvarter som krogen ljudnivån på lördagskvällarna i en skrivelse till förvaltningen. 

Under pandemin har restriktionerna dämpat grannarnas problem betydligt. Men direkt när restriktionerna hävdes i juli i fjol tog det fart med nya klagomål.

Den 2 juli skrev en kvinna, som då bodde på Sevedegatan, att ingen i lägenheten kunde sova på grund av den höga musiken som fortsatte även efter klockan 01.

"De har ingen som helst tanke på boende i området och stänger varken fönster eller dörrar så musiken strömmar ut. Är detta verkligen lagligt?" står det i klagomålet.

En annan kvinna som haft återkommande kontakter med förvaltningen beskriver samma bild den 5 juli och avslutar med:

"Vi klarar inte av detta utan måste titta efter annan lägenhet om det inte ändras."

undefined
Peter Thorstensson är kassör i Vimmerby Fabriks- och hantverkarförening som gjort en anmälan om problemen till kommunen.

I Hantverkshuset mitt emot krogen har flera hyresgäster gett upp och flyttat från sina lägenheter. Det bekräftar Peter Thorstensson, kassör i Vimmerby Fabriks- och hantverksförening som äger fastigheten.

– Det är ett jätteproblem. Flera hyresgäster har angett just den orsaken för att de flyttar, och det här började efter att krogen öppnade, säger Peter Thorstensson, kassör i föreningen.

Han har också på styrelsens uppdrag gjort en anmälan till kommunen om störande ljud från musikanläggningen på krogen och från biltrafiken.

 Vad tycker du att kommunen ska göra åt saken?

– Se till att de regler som finns följs. Folkhälsomyndighetens regler är tydliga. Sen tycker vi också att man på något sätt ska stoppa rundkörningen med bilar, säger Peter Thorstensson.

Föreningen har gjort ljudmätningar både utanför fastigheten och i hyresgästers lägenheter. Resultatet är lämnat till miljö- och byggförvaltningen.

undefined
Flera boende runt Norrtullsgatan och Sevedegatan har klagat på störande musik och stökigt nattliv. Polisen vill stänga av gatan för trafik permanent. Nu är den tillfälligt avstängd för gatuarbeten.

Sven af Ekenstam är handläggare på miljö- och byggnadsförvaltningen.

– Det har varit ett gäng med återkommande klagomål, säger han.

Vad har ni gjort åt de återkommande klagomålen?

– Vi har haft dialog med verksamhetsutövaren om kontroller man ska göra själv för att visa hänsyn till omgivningen. Vi har upplyst om de ljudnivåer Folkhälsomyndigheten anger som lämpliga och i somras riktade vi ett föreläggande med krav på mätningar av ljudet både i restaurangen och vid grannfastigheterna.

Resultatet skulle vara inlämnat den 31 augusti 2021, men det har inte kommit.

– Nej, från verksamheten har vi inte fått något. Däremot har hantverkarföreningen gjort en mätning och vi har gjort en. Båda visar på ljudnivåer över de gällande nivåerna.

Restaurangägaren menar att ni ställer hårdare krav mot honom än mot andra?

– Det är samma krav för alla i hela landet. Sen kan det rent praktiskt hanteras olika mellan olika kommuner. En del har exempelvis inglasade uteserveringar som dämpar ljudet. Det här är en trevlig verksamhet, men placeringen gör att det är noga med ljudet, säger han.

Sven af Ekenstam är noga med att poängtera att det är musiknivån och eventuellt andra störande ljud direkt från verksamheten som förvaltningen fokuserar på. Andra störningar som fylla, skrik och rundkörning med bilar ligger på polisen att motverka.

undefined
Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby och instämmer i att det regelbundet är stökigt runt krogarna. Särskilt den varma årstiden med uteserveringar. "Det är svårt att göra något åt en allmän högljuddhet om folk sköter sig i övrigt", säger han.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Vimmerby med fokus på bland annat invånarnas problem.

– Vi har inga direkta verktyg för att ingripa för att det är allmänt högljutt från en folksamling som i övrigt sköter sig. Däremot om de stör allmänna ordningen, är för fulla eller kissar offentligt kan vi beivra de förseelserna, säger han.

Han pekar på att det är ont om offentliga toaletter och papperskorgar.

– Det finns en inne på krogen och han har ingen skyldighet att ha fler. Vi har önskemål att stänga av trafiken. Då får man i varje fall bort den delen, säger han.

Polisen har extra koll vid krogar vid stängningsdags.

– Då är risken störst för bråk. Om folk dröjer sig kvar i centrum är svårt att hindra, om de inte gör sig skyldiga till något.

Ljudnivån från musiken blir nu en fråga för miljö- och byggnadsnämnden att avgöra den 17 mars.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella vill inte Sven af Ekenstam spekulera om.

Flera hyresgäster i Hantverkshuset har flyttat för att de tröttnat på den störande musiken som tagit sömnen i från dem. "Det är ett jätteproblem", säger Peter Thorstensson i Fabriks- och hantverkarföreningen som äger den fastigheten.
Flera hyresgäster i Hantverkshuset har flyttat för att de tröttnat på den störande musiken som tagit sömnen i från dem. "Det är ett jätteproblem", säger Peter Thorstensson i Fabriks- och hantverkarföreningen som äger den fastigheten.
Om ljudnivåer

Folkhälsomyndighetens riktvärde för musik är strängare än för andra ljud eftersom ljud från musik som tränger in i bostaden ofta upplevs som mer störande än annat ljud vid samma dBA-nivå.

En förklaring är att ljudet går att känna igen och identifiera. En annan orsak kan vara att basljudet från musiken sprids i byggnaden eftersom låga frekvenser dämpas dåligt av väggar, golv och tak. Ljud från musikanläggningar bör mätas enligt gällande mät- och beräkningsmetoder.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!