Hamiyat Nakigudde om sitt smultronställe i Vimmerby

Hamiyat Nakigudde kom till Sverige och Vimmerby för fem år sedan från Uganda. Nu har hon hittat sitt smultronställe i den småländska naturen. "Man sitter här och tänker på framtiden", säger hon.

Hamiyat Nakigudde kom till Sverige och Vimmerby för fem år sedan. Nu har vi träffat henne på hennes valda smultronställe i Vimmerby kommun.

Hamiyat Nakigudde kom till Sverige och Vimmerby för fem år sedan. Nu har vi träffat henne på hennes valda smultronställe i Vimmerby kommun.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-07-30 08:00

I hemlandet Uganda jobbade Hamiyat Nakigudde som politiker och 2013 besökte hon Sverige för ett vänskapsprojekt mellan Vimmerby och hennes hemstad Mukono. I Vimmerby fann hon kärleken hos Leif Larsson (C), idag kommunfullmäktiges ordförande. 2018 valde Hamiyat Nakigudde att följa sitt hjärta och flytta till Leif och gifta sig. 

Hamiyat Nakigudde berättar att hon trivs väldigt bra i Sverige och nu fem år senare efter flytten vill hon visa sitt smultronställe i Vimmerby kommun. Söder om stan i ett område som heter Lindeberg är hennes favoritplats under sommaren. Där har hon nära till flera saker som hon älskar mest med Sverige.

undefined
I Findleberg söder om Vimmerby finns närheten till vattnet.

Berg, skog och vatten. En stor kontrast med vad hon är van vid i hemlandet Uganda som inte kan erbjuda samma miljö. 

– Jag tycker det är jättelugnt här och det finns ingen som kan störa en. Det finns inget sådant här i Uganda med den fina naturen och vattnet. Jag tycker om att vara nära vatten där jag kan bada. Man kan bada, grilla och vandra här. Jag tycker om naturen, säger Hamiyat Nakigudde.

undefined
Hamiyat Nakiguddes man visade henne platsen och efter det har det blivit många besök.

Det var hennes man Leif som visade platsen. Hamiyat Nakigudde besöker skogsområdet med vattnet precis tätt intill en till två gånger i månaden under sommaren. Här gillar hon också att ta med sina nära och kära och ha en mysig trevlig stund tillsammans i tystnaden. 

– Vi väljer att gå hit och ta en kaffe istället för på restaurang. Det är jättebra här. Jag har även visat min familj från Uganda den här platsen när de var här och besökte mig. Jag kommer sitta här ofta i sommar och ha det trevligt. Man kan sitta här med tända ljus och ta det lugnt. 

Varför ska man besöka ditt smultronställe?

– Man ska besöka den här platsen om man vill ha lugn och ro.

Hamiyat Nakigudde jobbar just nu på ett äldreboende i Vimmerby men hon har planer i framtiden att byta karriär.

– Jag tänker studera vidare till lärare. I Sverige är det jättebra då alla har rätt till samma utbildning. I Uganda är det stor skillnad om du är rik eller fattig. Jag tycker systemet i Sverige funkar väldigt bra. 

Hur ska du spendera resten av sommaren?

– Jag kommer åka hit ofta och bada. Det kan bli någon promenad också genom skogen och sätta sig och vila vid någon bänk nere vid vattnet. 

Hamiyat Nakigudde har även tagit med sin familj från Uganda och visat sitt smultronställe.
Hamiyat Nakigudde har även tagit med sin familj från Uganda och visat sitt smultronställe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!