Butiken missar 50-årsdagen med några månader

Den 15 maj 2022 stänger Coop för att lägga ner butiken i centrala Vimmerby. Det är bara drygt fyra månader från butikens 50-årsdag. Den 27 september 1972 invigdes varuhuset Domus Stormarknad som då hade ett 60-tal anställda.

Det var en stor folksamling utanför entrén när nya Domus Stormarknad invigdes i Vimmerby onsdagen den 27 september 1972. På www.vimmerbytidning.se hittar ni fler bilder från invigningen.

Det var en stor folksamling utanför entrén när nya Domus Stormarknad invigdes i Vimmerby onsdagen den 27 september 1972. På www.vimmerbytidning.se hittar ni fler bilder från invigningen.

Foto: Vimmerby kommun/Thorvald Eriksson

Vimmerby2022-04-09 06:00

Domus i Vimmerby var första så kallade lågprisvaruhuset som byggdes i Kalmar län. Satsningen var en följd av framgångar föreningen Konsum Centrala Östergötland, som kooperationen i Vimmerby tillhörde på tiden, rönt i Linköping och Mjölby där liknande varuhus byggts före det i Vimmerby.

Det står att läsa i Vimmerby Tidning onsdagen den 27 september 1972, där ett helt uppslag ägnas åt den förestående invigningen som skedde samma dag.

undefined
I det nya varuhuset fanns även en restaurang. Den var belägen i den del av fastigheten där apoteket finns i dag och hette helt enkelt "Domusrestaurangen". På bilden fr v Britt-Marie Eklund, Marianne Hennestig, Anita Larsson och restaurangchefen Günther Stöger.

Tidigare var Domus lokaliserat vid torget i Vimmerby, i de lokaler där Sko-Nisse, Stuneks och Boston finns i dag.

Men hösten 1972 var det dags för helt nya och betydligt större lokaler för den nya stormarknaden. Fastigheten som byggts för Domus vid Norrtullsgatan och Rönnbärsgatan hade en butiksyta på drygt 4 000 kvadratmeter och bestod av både en särskild kundtjänst och det fanns också en restaurang direkt kopplad till varuhuset.

undefined
Den första kunden som tog sig fram till kassorna i det nya varuhuset var Vimmerbyprofilen Hugo Stenberg. Övriga personer namnges inte i bildtexten från 1972.

I den fastigheten fanns också två parkeringsplan med plats för 150 bilar, också det något helt nytt i dåtidens Vimmerby. Sortimentet bestod av 20 000 artiklar.

I Vimmerby Tidnings artikel räknar varuhuschefen Bertil Andersson med att en omsättning med en kvarts miljon kronor bara under premiärdagen. Det motsvarar 1,9 miljoner i dagens penningvärde.

Målet var att nå en omsättning på 22 miljoner kronor till 1975. Det är lika med 128 miljoner kronor i dag.

undefined
Livsmedelschefen Karl-Eric Nilsson bland hyllorna i det nya varuhuset som hade ett sortiment som bestod av 20 000 artiklar.
undefined
Dags för invigning av Domus Stormarknad i Vimmerby. Fr.v livsmedelschef Karl-Eric Nilsson, restaurangchef Günther Stöger och varuhuschef Bertil Andersson. Totalt hade Domus ett 60-tal medarbetare anställda i varuhuset vid den här tiden.
undefined
Invigingen av Domus var en stor händelse i Vimmerby 1972 och Vimmerby Tidning ägnade bland annat ett helt uppslag åt det hela onsdagen den 27 september.
undefined
Med nya Domus fick Vimmerby de första parkeringshusen. Varuhuset hade nio kassor. Kassörskan på bilden heter Maud Nilsson.
undefined
Ett klipp från Vimmerby Tidning dagen efter den stora invigningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!