Hilda och Filippa tog studenten 2017 – sĂ„ gick det sen

För sex Är sedan intervjuvade Vimmerby Tidning de förvÀntansfulla studenterna Filippa och Hilma kort innan de skulle ge sig ut i vÀrlden pÄ egen hand. Nu berÀttar de om drömmarna som slog in och hur Ären efter gymnasiet varit.

Hilda Ingvarsson lyckades följa sin dröm efter studenten och via agronomutbildningen i Uppsala Àr hon nu tillbaka pÄ hemmaplan och jobbar inom lantbruket. "Jag Àr vÀldigt hemmakÀr", sÀger hon.

Hilda Ingvarsson lyckades följa sin dröm efter studenten och via agronomutbildningen i Uppsala Àr hon nu tillbaka pÄ hemmaplan och jobbar inom lantbruket. "Jag Àr vÀldigt hemmakÀr", sÀger hon.

Foto: Privat

Vimmerby2023-06-14 05:30

"Overkligt", sa Hilda Ingvarsson om kÀnslorna strax innan studenten frÄn naturprogrammet pÄ Vimmerby gymnasium. Det var 2017 och dÄ hade hon sökt in till en agronomutbildning. NÀr Vimmerby Tidning pratar med henne sex Är senare har drömmen gÄtt i uppfyllelse.

– Jag gick den linjen i Uppsala sen och tog examen dĂ€rifrĂ„n nu i vĂ„ras. Nu jobbar jag som produktions- och hĂ„llbarhetsrĂ„dgivare för lantbrukare, sĂ€ger Hilda Ingvarsson. 

Hilda, som fyller 25 i Är, har fortfarande lite kontakt med sina gamla gymnasievÀnner och hon sÀger att hon trivdes vÀldigt bra i Vimmerby. FrÄn början kommer hon frÄn Ingatorp och Uppsala lÀmnade hon snabbt efter avklarade studier.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt hemmakĂ€r och efter utbildningen var det inget snack om saken om att jag skulle flytta hem igen, sĂ€ger hon.

Vad har du för rĂ„d till Ă„rets studenter? 

– Mitt rĂ„d Ă€r att om man Ă€r sugen pĂ„ att börja plugga och har en idĂ© pĂ„ vad man vill göra sĂ„ Ă€r det bara att kasta sig ut och testa, man kan alltid hoppa av en utbildning som man inte gillar.

undefined
Filippa Hultgren ville se vĂ€rlden och det fick hon. Förutom ett Ă„r som au-pair i USA har hon bland annat backpackat i Indonesien. "Åk ut och Ă€ventyra innan du börjar plugga igen. Ta en paus och lĂ€r kĂ€nna dig sjĂ€lv", sĂ€ger hon till Ă„rets blivande studenter.

För Filippa Hultgren, som ocksÄ tog studenten 2017, var drömmen att bli au-pair i USA och sÄ blev det ocksÄ.

– Jag flyttade till en familj i Portland och bodde dĂ€r i ett Ă„r. Det Ă€r absolut det bĂ€sta jag nĂ„gonsin har gjort och jag utvecklades sĂ„ mycket pĂ„ den resan. Man har ingen hjĂ€lp frĂ„n nĂ„gon utan mĂ„ste klara allt pĂ„ egen hand, sĂ€ger hon.

Sen fick Filippa visum för en resemÄnad i USA och dÄ reste hon runt i hela landet med tvÄ kompisar som hon trÀffat dÀr. Efter det bar det av hem till Södra Vi igen.

– Sen flyttade jag till SĂ€len och jobbade pĂ„ en vĂ„ffelstuga. Jag har varit runt och Ă€ventyrat en hel del men nu bor jag i Vimmerby igen och jobbar inom förskolan, sĂ€ger hon. 

Vad har du tagit med dig frĂ„n din gymnasietid? 

– Jag jobbar tillsammans med en klasskompis frĂ„n gymnasiet nu men i efterhand kanske jag valde fel linje, jag pluggade handels men jobbar med barn nu. Jag har insett att det Ă€r det jag vill jobba med och i framtiden vill jag bli förskollĂ€rare och sen plugga vidare till specialpedagog.

Filippas rÄd till Ärets studenter Àr att inte ha för brÄttom med karriÀren.

– Ut i vĂ€rlden och res, sĂ€songa, backpacka eller vadsomhelst! Det hjĂ€lpte mig jĂ€ttemycket, sĂ„ Ă„k ut och Ă€ventyra innan du börjar plugga igen. Ta en paus och lĂ€r kĂ€nna dig sjĂ€lv, sĂ€ger Filippa Hultgren. 

undefined
Till vÀnster, Hilda Ingvarsson kort innan studenten frÄn Vimmerby gymnasiym 2017. Till höger, 2023 Àr Hilda tillbaka i Ingatorp och jobbar som produktions- och hÄllbarhetsrÄdgivare för lantbrukare.
undefined
Till vÀnster, Filippa pÄ weekend i Chicago för ett antal Är sedan. Bilden till höger Àr tagen nÄgra dagar innan hon tog studenten frÄn Vimmerby gymnasium 2017.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!