De satsar på nytt företag – central lokal får nytt liv

Lokalen ovanpå Skinpunks, på Storgatan i centrala Vimmerby, har fått en ny hyresgäst. Den digitala redovisningsbyrån Checkat AB öppnar ett nytt kontor med hemvändaren Josefin Landberg i spetsen.

Kristin Allmandinger och Josefin Landberg utgör den digitala redovisningsbyrån Checkat Vimmerby AB.

Kristin Allmandinger och Josefin Landberg utgör den digitala redovisningsbyrån Checkat Vimmerby AB.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-11-07 19:30

Josefin Landberg är född och uppvuxen i Vimmerby men flyttade till Linköping efter studenten, där hon skaffade både utbildning, jobb och familj innan hemlängtan till slut tog överhanden förra året.

– Vi hittade vår drömtomt i Nosshult och tog helt enkelt och flyttade hit. Jag har jobbat på Checkat AB som lönekonsult och löneansvarig i fyra år och i och med att vi är digitala ställde jag frågan om jag fick fortsätta jobba på distans, för jag ville verkligen vara kvar, säger hon.

undefined
Josefin ställde frågan om hon fick fortsätta jobba på distans och ur det föddes idén om ett nytt kontor och ett nytt företag i Vimmerby.

Företaget nappade på att behålla Josefin men istället för att hon skulle jobba på distans föddes idén om att öppna ett helt nytt kontor i Vimmerby, utöver företagets befintliga kontor i Linköping och Finspång.

– Tanken är att vi vill verka på mindre orter där man kommer nära kunderna och Vimmerby är alldeles perfekt för det, säger Josefin.

När planen på det nya kontoret kom började också jakten på en vass redovisningskonsult och då dök Vimmerbybon Kristin Allmandinger upp. Hon har tidigare bland annat jobbat som ekonomiansvarig på ett åkeri i stan.

– Jag är från början ingenjör men har sadlat om till ekonom, berättar hon.

undefined
"Vi hade kunnat sätta oss i varsin lägenhet men valde en central lokal för att vi vill kunna välkomna kunderna hit", säger Josefin Landberg.
undefined
Lokalen är full av gamla detaljer, har flera kakelugnar och över tre meter i takhöjd.

Duon fick tillgång till lokalen för en vecka sedan och har börjat inreda och skapa förutsättningar. Nystartade Checkat Vimmerby AB kommer att fungera som ett dotterbolag med Checkat AB i ryggen, men det blir ett helt nytt företag

– Vi har verkligen jobb att göra. Jag har mina kunder och det är också ett stort projekt att starta igång här i lokalen, med allt vad det innebär. Vi har redan fått in en hel del förfrågningar och vi är i det stadiet nu att vi skickar ut offerter och har kundmöten med inriktning på Vimmerby, säger Josefin Landberg.

Verkar det vara svårt att hitta nya lokala kunder?

– Företagandet i Vimmerby känns som om att det bubblar. Jag tror att man vill lägga tiden på det som man faktiskt är bra på och det är verkligen det som vi vill ta fasta på, att man ska slippa tänka så mycket på bokföringen, redovisningen och löner, och istället lägga tiden på sin verksamhet.

Förhoppningen, berättar Josefin, är att Checkat i Vimmerby ska kunna växa och att man på sikt ska kunna anställda fler. I nuläget är ett av kontoren i lokalen uthyrt till företaget Solvik Solutions AB och man har också en tanke om att börja ha nätverksträffar i.

– Vi ska bli en naturlig del för företagare i Vimmerby och anordna lite mer event och så, som till exempel, frukosttäffar där man kan knyta kontakter, säger hon.

undefined
I konferensrummet hoppas Josefin och Kristin komma igång med nätverksträffar för företag så snart som möjligt.

Josefin menar också att det som redovisningsbyrån erbjuder är unikt, mycket med tanke på de smidiga digitala flödena där kunder kan betala fakturor med ett dubbelklick och se bokföringen i realtid.

– Vi vill lära känna företagen för att kunna ge support på bästa sätt, då jobbar man som ett team och här i Vimmerby är det jag och Josefin som är det teamet, säger Kristin Allmandinger.

undefined
"Vi vill lära känna företagen för att kunna ge support på bästa sätt, då jobbar man som ett team och här i Vimmerby är det jag och Josefin som är det teamet", säger Kristin Allmandinger.

Att starta ett nytt kontor och jaga nya kunder samtidigt som man redan jobbar med befintliga kunder kommer inte utan sina utmaningar och den första tiden i lokalen har varit hektisk.

– Vi vill kunna välkomna kunderna hit och nu är vi där att vi kan det. Vi har kundmöten bokat ena stunden och hänger upp gardiner andra, samtidigt som vi jobbar med våra kunder. Nästa stora steg är att komma igång med nätverksträffarna och det hoppas vi kunna göra redan det här året eller i början av nästa, säger Josefin Landberg.

"Vi har kundmöten bokat ena stunden och hänger upp gardiner andra stunder, samtidigt som vi jobbar med våra kunder", säger Josefin Landberg.
"Vi har kundmöten bokat ena stunden och hänger upp gardiner andra stunder, samtidigt som vi jobbar med våra kunder", säger Josefin Landberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!