Politiker räknade röster i val de själva ställer upp i

Den som kandiderar i ett val ska inte räkna röster i samma val. Det har Valmyndigheten påtalat extra tydligt inför årets val. I Vimmerby kommun var det i stort sett bara politiker som finns med på flera valsedlar som räknade de sista och avgörande rösterna. Valnämndens ordförande utesluter dock risken för röstfusk.

Eva Berglund släpper en godkänd röst i valurnan under överseende av Christina Sorsa (KD).

Eva Berglund släpper en godkänd röst i valurnan under överseende av Christina Sorsa (KD).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-23 12:00
undefined
Anna Blomberg är jurist på Valmynigheten Hon säger att myndigheten varit tydlig med att tala om hur kommunerna bör säkra valen, men att det ändå ytterst är den lokala valnämnden som avgör hur man gör rent praktiskt.

Inför årets val tryckte Valmyndigheten extra hårt på att ingen som är kandidat i något av valen till kommun, region eller riksdag ska vara röstmottagare, rösträknare eller på annat sätt hantera röster i ett val där vederbörande finns med som kandidat på en valsedel.

– Det är ingen ny bestämmelse eller skärpning av regler, utan vi har tydligt talat om för kommunerna hur vi ser på reglerna om saklighet, oberoende och säkerhet, säger Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten till Vimmerby Tidning.

Påbudet fick valnämnden i Vimmerby att inför valet byta ut en ordförande för ett av valdistrikten, för att hen fanns med en valsedel i kommunvalet.

undefined
Här är det politiska kandidater som räknar rösterna i uppsamlingsdistriktet, det vill säga de sent inkomna förtidsrösterna som räknades på onsdagen efter valet. Fr.v Jerry Pettersson (V) Jacob Käll (C) i bakgrunden Sören Sjöholm (M) Eva Berglund (S) och Christina Sorsa (KD)

Efter valet har det visat sig att rekommendationen hanterats olika i kommunerna. Enligt Corren var 14 kandidater som kandiderade på valsedlar med och räknade röster i olika vallokaler i Linköping. Det har också skett i flera andra kommuner, bland annat i Vimmerby.

Det var när det kom till räkningen av de sista 460 rösterna, som hade kunnat påverka utgången i kommunvalet, var det nio politiker från valnämnden som granskade och räknade rösterna. Samtliga finns med på valsedlar i framför allt kommunvalet, men också övriga val.

undefined
Leif Larsson (C) är ordförande i valnämnden och säger att det främst är av praktiska skäl som nämndens ledamöter räknar de sist inlämnade rösterna. Han utesluter rislken fåör valfusk i samband med räkningen opch granskningen av rösterna.

Leif Larsson (C) är valnämndens ordförande:

– Vi hade kunnat delegera "onsdagsräkningen" eller uppsamlingsdistriktet som det egenligen heter, men valnämnden är skyldig att övervaka den rösträkningen. Så i vilket fall måste delar av nämnden vara på plats. Därför har vi av praktiska skäl upplägget att valnämnden räknar och granskar de rösterna. Vi anser att det är skillnad på vallokal och "onsdagsräkningen" som är ett mindre antal sent inkomna förtidsröster, säger han.

Han ser inga risker för fusk av något slag.

– Nej, vi kontrollerar varandra noga och alla partier har möjlighet att vara med, så jag skulle säga att fusk är uteslutet, säger Leif Larsson.

Valmyndigheten utövar heller ingen tillsyn eller hotar med repressalier för att rekommendationen inte följts fullt ut i Vimmerby kommun.

– Våra rekommendationer är vägledande och ytterst är det upp till den lokala valnämnden att avgöra hur det lokala arbetet praktiskt genomförs, säger Anna Blomberg på Valmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!