Här växer nya Ronja-miljön fram

Under året ska Netflix filmatisering av Ronja Rövardotter ha premiär. Vältajmat med det utvidgar Astrid Lindgrens Värld miljön kring parkens Mattisborg. Vimmerby Tidning har kollat in bygget.

Just nu är omgivningarna kring Mattisborgen en byggarbetsplats.

Just nu är omgivningarna kring Mattisborgen en byggarbetsplats.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-01-19 06:00

Föreställningen om Ronja Rövardotter och hennes gäng brukar dra storpublik på Astrid Lindgrens Värld. På sistone har trycket varit så stort att de känt ett behov av att utöka antalet sittplatser till gästerna.

– Innan har man fått komma väldigt tidigt inför föreställningarna för att få plats, men nu ska vi dubbla antalet platser från 650 till 1300, förklarar Lena Möller Bexell och pekar på gradängerna som håller på att byggas ut.

undefined
Tanken är att miljön kring Mattisborgen ska växa fram enligt den här skissen.

Grunden till en byggnad där det ska bli nya toaletter står redan nu stadig intill det som kallas för "rövarskogen". Nära den ska det skapas en ny ingång där besökarna kan komma innanför murarna. På andra sidan borgen har en utbyggnad gjorts som däremot inte är till för gästerna, utan för att personalen ska ha ett extra utrymme att vistas i. För skådespelarnas skull kommer också ett nytt, mjukare, golv läggas där de far runt och dansar, för att underlaget ska vara mer skonsamt för deras kroppar.

Alla förändringar kring Mattisborgen är del av en satsning på ungefär 30 miljoner kronor.

Är det värt det?

– Ja det tycker vi verkligen att det är, för att göra det så bra som möjligt för gästerna.

I och med den kommande Netflixsatsningen tror hon att det redan stora intresset för Ronja Rövardotter kommer att öka ännu mer.

Tar ni hänsyn till hur miljöerna gestaltas i Netflixvarianten när ni nu bygger om?

– Njae, precis som i resten av parken försöker vi i så stor utsträckning som möjligt utgå från beskrivningarna i böckerna.

Inga stora förändringar med själva borgen kommer att ske inför årets sommarsäsong, utan den förblir som den är.
Inga stora förändringar med själva borgen kommer att ske inför årets sommarsäsong, utan den förblir som den är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!