Träning för nyblivna mammor: "Skönt att komma igång"

Efter graviditet och förlossning blir muskulaturen i mage och bäckenbotten försvagad. Att träna på rätt sätt för att stärka upp kroppen igen kan vara svårt. Mamma-mage-instruktören Lollo Cronwall håller träningsgrupper för nyblivna mammor.

Bebisarna hänger gärna med på träningspassen. Fyra månader gamla Leah är här tillsammans med sin mamma Emma Johansson.

Bebisarna hänger gärna med på träningspassen. Fyra månader gamla Leah är här tillsammans med sin mamma Emma Johansson.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-09-13 06:00

Träningsgruppen "power mamas" är en av höstens nyheter på Träningshuset i Vimmerby. Medan de nyblivna mammorna tränar för att stärka upp sina kroppar efter förlossningen ligger bebisarna och sprattlar på en filt bredvid.

En av deltagarna är Emma Johansson. Hon har med sig med fyra månader gamla dottern Leah på träningspasset.

– Det är andra gången vi är här och än så länge har det funkat bra. Det är skönt att komma igång med träningen igen, man börjar inte med någon rivstart utan tar det lugnt, säger hon.

Att bära och föda ett barn är en prestation för kroppen och det sker många hormonella förändringar. Efter förlossningen handlar träningen om att hitta kontakten med musklerna igen, främst i magområdet och i bäckenbotten. Mamma-mage-instruktören Lollo Cronwall menar att det finns många fördelar med att börja träna efter man har fått barn.

– Man blir piggare och får mindre krämpor. Men det är viktigt att man är snäll mot kroppen. Man brukar ju säga nio månader gravid och nio månader att bli återställd, säger hon.

Enligt Cronwall ska man vara försiktig med vissa moment, exempelvis hopp, den första tiden efter en förlossning. Här delas deltagarna in i två olika grupper, en nybörjargrupp och en grupp för dem som har kommit lite längre.

– Många är rädda för att göra fel, då kan det vara bra med lite stöttning, säger Lollo Cronwall.

Lollo Cronwall har själv gått igenom tre helt olika förlossningar och vet vilka utmaningar som kroppen kan ställas inför. 

– Träningen kan hjälpa till att hålla krämporna borta, säger hon och berättar att många inte tänker på är att det också sliter på kroppen att bära, vagga och amma en bebis. 

När kan man börja träna efter förlossningen?

– Det är aldrig för sent att börja men däremot ska man inte köra igång med träningen supertidigt. Alla kroppar och förlossningar är olika och man måste helt enkelt känna efter vad som funkar för en själv. Den yngsta bebisen vi har här är fem veckor gammal.

Adam Koponen, som äger och driver Träningshuset, tycker det är positivt att det nu erbjuds mammaträning. Han berättar att träningen hålls i Lollo Cronwalls egen regi i gymmets lokaler.

– Mammaträning är något som har varit efterfrågat hos oss och vi är jätteglada över att nu kunna erbjuda det här.

Lollo Cronwall går igenom de olika momenten i passet. Max åtta deltagare är välkomna till varje pass.
Lollo Cronwall går igenom de olika momenten i passet. Max åtta deltagare är välkomna till varje pass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!