Vårvinden tar tag i prasslig byggplast runt polisstationen på Bråkmakargatan. Huset får en uppfräschning från tak till fasad. Den 16 maj ska plasten vara borta.
– Det har verkligen behövts, nu blir det gjort, säger vd Jocke Johansson.
Det är inte bara polisstationen som får sig en omgång. Underhåll har fått en större budget de senaste åren i Astrid Lindgrens Värld.
– Vi lägger ungefär sju miljoner per år bara på målarfärg, brädor och gatstenar som behöver rätas upp. Vi har ökat resurserna successivt ett antal år, just för att behovet är stort. De byggnader som är gamla behöver ju bara mer och mer kärlek. Ju större vi blir och ju mer vi bygger desto mer behöver vi prioritera underhållet.
Även den växande personalstyrkan har fått en förbättring med ny matsal och omklädningsrum i ”gamla Saltkråkan”.
– Det är ett lyft för personalen, en plats där de kan känna att de är av scen och kan andas ut. På lönelistan i fjol när vi var som mest hade vi 630 löneutbetalningar, det kommer inte vara färre i år, vi kommer vara några till eftersom vi har förvärvat boendeanläggningen Oxgården.
Underhåll handlar om allt från att nyanlägga slitna gräsmattor till att förbättra grusgångar och asfalteringar. Och, inte minst, alla innemiljöer där barnen leker. Värst belastning är det i lekmiljöer som Villa Villekulla och Nils Karlsson Pyssling.
– Vi har mycket grusvägar, det gör att trappor och golv slits när barnen busar och springer. Men vi försöker hålla efter, verkligen. Och får ofta höra att vi har en park som är bra underhållen. När vi tänker underhåll tar vi en miljö i taget och undviker småduttande.
Småduttande ska det inte bli när nästa miljö byts ut helt. Allt pekar på Junibacken och det kan vara sista säsongen det spelas teater i den nuvarande miljön, byggd 2009. Styrelsebeslut är inte taget, men det är sedan länge känt att Madicken spurtat om Karlsson på taket i prio-ordningen.
– Kan vara lite taskigt mot Karlsson, men Madicken är mer populär. Hon streamas mer, det titta mer på Madicken på SF Kids, det säljs fler Mackickenböcker än böcker om Karlsson. Men Karlsson är inte bortglömd, säger Jocke Johansson.
Vad skulle kunna göra att styrelsen inte tar beslut om att investera i ett nytt Junibacken?
– Vi håller på och förprojekterar för fullt. Precis som i de andra miljöerna vill vi ha något som sticker ut, som väggen som går ner i Mattisborgen, som Katla i Törnrosdalen. Det ska hända något mer. Om prislappen skulle visa sig vara extremt hög behöver vi förmodligen ta ett omtag för hur miljön kan se ut.
Nytt för i år är en ny plats för skicklighetsspel på det man kallar ”Karlssonlotten”, i samma 50-talsstil som resten av den delen av parken. En investering på en och en halv miljon.
– Tidigare fanns ett antal skicklighetsspel borta vid Lilla scenen, vid Lilla staden. De är rivna, de hade gjort sitt rent slitagemässigt och då tyckte vi det var trevligare att centrera skicklighetsspelen hos Karlsson, där vi haft bollkastning och liknande.
Betyget i gästenkäter ligger generellt högt. Men finns det något återkommande klagomål?
– En ganska frekvent återkommande sak många önskar är fler solskydd där man sitter. Alla scener i princip är placerade så att skådespelarna har solen mitt i ansiktet, just för att inte besvära gästen. Men en julidag när solen steker i ryggen blir det varmt, så solskydd är nog det vanligaste.
Vad finns på din egen önskelista – är det något i parken som skulle behöva något extra?
– Oj, det är mycket, men något jag blivit inspirerad av är nya Nils Karlsson Pyssling-animationen som visas i Astrids Jul i SVT. Vi har en lekmiljö idag, men skulle kunna göra den ännu häftigare. Där skulle vi kunna gå riktigt bananas i kreativitet för att skapa en rolig lekmiljö.
ALV budgeterar för omkring en halv miljon besökare i år, men målbilden ligger på ”drygt”.
– Förra året var vi riktigt nära rekord, och hamnade på 536 000 besökare. Det är en fantastisk siffra och vi lägger målet högt även i år.
Med drygt två veckor kvar till öppning – vad borde ha varit klart igår?
– En del. Det känns som vi ligger väldigt bra till i tid i år, men det kommer ändå vara så att sista grushögen tas bort två timmar innan och byggmaterialet till nya boendet flyttas sista minuten från parkeringen, så brukar det vara.