Så skulle Vimmerby stå sig i en hypotetisk zombieattack

Levande döda med förruttnade kroppar och tomma blickar, ungefär så brukar zombies beskrivas. I ett typiskt skräckfilmsscenario tar de sig ut bland oss levande, smittar oss och tar över samhället. Hur tryggt vore Vimmerby i en sådan hypotetisk situation? Det har bostadssajten Bostadslistan nu tagit reda på och rankat i en lista.

Vart tar Vimmerbyborna vägen om en zombiapokalyps sker? Några väljer skogen medan andra väljer stadshuset.

Vart tar Vimmerbyborna vägen om en zombiapokalyps sker? Några väljer skogen medan andra väljer stadshuset.

Foto: Annie Hogner/Arkiv

Vimmerby2023-07-25 12:00

I praktiken är det inte så troligt att just en sådan katastrof inträffar, men ibland är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Krisberedskap har den senaste tiden varit ett ord på mångas läppar, till följd av pandemi och krig, fast hur väl förberedda är vi egentligen för en hypotetisk zombieapokalyps? En koll kring kommunens beredskap har nämligen gjorts av sajten Bostadslistan, en portal för uthyrning av bostäder, som har undersökt vilka kommuner i landet som står bäst rustade inför en hypotetisk zombieattack. Med hjälp av statistik från statistiska centralbyrån (SCB) har de tittat på data inom fem kategorier, för att avgöra hur säkra kommunerna är om en sådan situation skulle uppstå. Den data som tagits med i analysen berör bland annat sådant som befolkningstäthet, transportmöjligheter, militärbaser och vapentillgång samt närhet till skogsmark och andra gömställen.

På lista över landets "zombiesäkraste" kommuner kommer Vimmerby på plats 111. Grannkommunen Hultsfred ligger några steg längre ned, på plats 117.

Så här säger några invånare om saken.

– Om det hade hänt hade jag velat söka upp min familj för att få vara med trygga personer. Annars hade jag nog inte vågat göra någonting, säger Vimmerbybon Allie Lundby.

undefined
Allie Lundby skulle satsa på att omges av trygga personer om Vimmerby skulle invaderas av zombies.

Det är inte något hon tänker på varje dag, men vissa sena kvällar kan tanken på zombies dyka upp.

– Ibland när jag är ensam ute och det är helt öde kan jag tänka att det ska komma en zombie eller så runt hörnet.

 I hennes resonemang är det viktigare vem man är med än var om apokalypsen kommer. För andra är själva flyktvägen viktigast.

– Jag hade dragit till en uppställningsplats eller till Västervik där det finns hamn. Sen hade jag tagit en motorbåt och stuckit, säger Jens Pettersson.

undefined
Vid en zombieapokalyps skulle Henrik Hemmingsson dra till skogs, eller stanna inne i tryggheten på Guldkant.

Andra vill hellre vara omslutna av träd än ute på öppet vatten.

– Jag hade nog dragit till en skog och byggt en koja att gömma mig i, säger Henrik Hemmingsson från Guldkant.

När han tänker efter ändrar han sitt svar till sin egen trygghet, restaurangen där han jobbar.

Hemmingsson är inte den enda som väljer ett bekant tillhåll som tillflyktsort.

– Jag hade tagit mig till Stadshuset, för där måste jag vara som politiker i en sån situation. Annars hade jag stuckit till skogen i Djursdala, säger kommunpolitikern Jacob Käll (C).

undefined
Jacob Käll (C) tar sin roll som politiker på allvar och skulle därför satsa på stadshuset som tillhåll om Vimmerby skulle attackeras av zombies. Skogen i Djursdala är hans andrahandsval.
Bostadslistan, en portal för uthyrning av bostäder, har rankat landets kommuner efter hur bra de är att vistas i för att överleva en hypotetisk zombieattack. Vimmerby hamnar varken i toppen eller på botten i den listan.
Bostadslistan, en portal för uthyrning av bostäder, har rankat landets kommuner efter hur bra de är att vistas i för att överleva en hypotetisk zombieattack. Vimmerby hamnar varken i toppen eller på botten i den listan.
Datakategorier

Sårbarhet – Befolkning, täthet, immigrationshastighet, antal patienter, daglig död.

Säkerhet – Polisstationer, militärbaser.

Mobilitet – Bilar per 1000 invånare, motorcyklar, mopeder i användning.

Gömställen – Antal bostadsbyggnader, antal husvagnar, skogsmark och anm. av reserver.

Förnödenheter – Boskap, åkermark, grödor.

Källa: Bostadslistan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!