Här märks den vegetariska trenden – "Tagit fart"

På Ica Kvantum i Vimmerby har man märkt av ett ökat intresse för vegetariska produkter bland sina konsumenter. I andra lokala butiker är trenden inte lika tydlig än.

Magnus Broo vid avdelningen för färska vegoprodukter på Ica Kvantum som man har funderingar på att utöka ytterligare.

Magnus Broo vid avdelningen för färska vegoprodukter på Ica Kvantum som man har funderingar på att utöka ytterligare.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-03 14:40

Pelle Lindqvist som driver Ica Kvantum i Vimmerby tycker att han på senare tid sett en trend som pekar på ett allt större intresse för vegetariska alternativ bland sina kunder.

– Det är de senaste 2-3 åren som det har tagit fart på allvar. Det är inte så att folk blir vegetarianer fullt ut, utan snarare att man provar att äta vegetariskt någon dag i veckan, säger han.

I butiken har konsekvensen blivit att vegetariska produkter fått alltmer utrymme på hyllorna.

– Tidigare hade vi ett skåp med djupfrysta vegetariska varor, men nu är vi snart uppe i tre. De färska vegetariska alternativen var från början placerade med andra proteiner, men har numera en egen avdelning. Den har vi funderat på att utöka ytterligare framöver, säger Pelle Lindqvist.

Vad tror du ligger bakom det ökade intresset?

– I takt med att utbudet ökar kommer också efterfrågan och det gäller att lyssna av med kunder. Sedan har Ica centralt hållit en konsekvent linje i marknadsföringen och lyft fram vegetariska alternativ också, säger Pelle Lindqvist.

Annika Fundin från Vimmerby har varit vegetarian i mer än halva sitt liv och ser en stor skillnad i sortimentet när hon handlar.

– När jag började för 15 år sedan var utbudet tunnare. Det fanns lite vegetarisk färs och vegobitar att få tag på. Numera känns det som att det finns substitut för allt, säger Annika som upplever att vardagen blivit enklare tack vare det.

– Förr var man tvungen att göra allt själv från grunden och hitta på egna lösningar. Nu finns både vegetariska och veganska alternativ för ost, godis, chips, choklad och alla möjliga mjölkprodukter, säger hon.

Jakob Riis som driver Ica Nära i Storebro har inte märkt av den vegetariska trenden så tydligt.

– Det har inte slagit igenom på samma vis i Storebro än. Däremot när jag jobbade i Västervik för två år sedan så såg man en tydlig trend att vegetariska alternativ efterfrågades alltmer. Så det är nog som med mycket annat att trender som startar i större städer tar tid innan de når ut till mindre orter, säger han.

På Coop i Vimmerby är butikschefen Emeli Svensson Sandin inne på samma linje.

– Visst har vi märkt av en trend vad det gäller det vegetariska, men vi är nog lite efter storstäderna på den punkten. Hos oss har vi märkt av en ökad efterfrågan på djupfrysta varor och ökat sortimentet av det, säger hon.

Pelle Lindqvist driver Ica Kvantum i Vimmerby där man märkt av en tydlig vegetarisk trend de seanste åren.
Pelle Lindqvist driver Ica Kvantum i Vimmerby där man märkt av en tydlig vegetarisk trend de seanste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!