Campingen ger flyktingar akut tak över huvudet

Vimmerby Camping blir tillfälligt akut boende för flyktingar som kan komma till kommunen innan boendet i Storebro är klart.

Vimmerby Camping är klart som ett första temporärt boende för flyktingar som akut behöver tak över huvudet.

Vimmerby Camping är klart som ett första temporärt boende för flyktingar som akut behöver tak över huvudet.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-03-16 10:33

Det är kommunen och Vimmerby Camping överens om.

– Det gäller sen i måndagskväll och innebär att om det kommer familjer eller en buss med flyktingar kan vi förlägga dem på Vimmerby Camping. De har jour dygnet runt och vi känner oss väldigt trygga med den lösningen som är temporär om det kommer flyktingar som behöver tak över huvudet omedelbart, säger samhällsbyggnadschefen Andreas Horste på en pressträff med kommunstyrelens presidium på onsdagsmorgonen.

I ett sånt läge blir det kommunen som tar kostnaderna.

– Det finns inga garantier eller något från Migrationsverket för det. Kommunstyrelsen har tagit beslut att kommunen ska erbjuda den här hjälpen. Det omfattar också att kommunen tar på sig kostnaderna för de som inte hunnit registrera sig av någon anledning, men vi är också noga med att alla ska registrera sig så snart som möjligt, säger Andreas Horste.

De som redan bor hos någon kan bo kvar där om båda parter är överens om det, även efter en registrering hos Migrationsverket.

– Det kan vara en trygghet, säger han.

Det finns redan ett par familjer i Vimmerby. Hur bistår kommunen dem?

– Vi har etablerat en kontakt och att det bara är att höra av sig om det uppstår problem eller behov. Om de exempel behöver annat boende är det bara att höra av sig till säkerhetsamordaren så löser vi det tillsammans.

Kommunen har aktiverat en krislogistikgrupp och tillsatt en ledningsgrupp som ska få klart på boendet i Storebro så fort som möjligt.

– Det är ett 15-tal personer som arbetar med det här och vi ska ha 50 sovplatser klara nästa vecka och då ska vi svara Migrationsverket att vi är klara att ta emot flyktingar också därifrån, säger Andreas Horste.

Hur många flyktingar som kan tänkas att komma till Vimmerby finns ingen prognos för i dagsläget. Den som finns på riksnivå pendlar mellan 27 000 och 212 000 för de närmaste tre månaderna. Om flyktingarna anvisas efter folkmängd till kommunerna skulle det innebära mellan 40 och 320 människor fram till och med juni för Vimmerbys del.

– Utöver Vimmerby Camping har vi fler alternativa lösningar som vi ska titta på under torsdagen.

Många av de som kommer är kvinnor och barn.

– Därför tittar vi över vilka lokalbehov vi har för våra verksamheter, framför allt i Storebro och Vimmerby. Men vi återkommer när vi har lösningar klara.

På torsdagsmorgonen har kommunen och frivilligorganisationerna ett frukostmöte för hur man kan hjälpas åt med den försväntade flyktingströmmen.

Samhällsbyggnadschef Andreas Horste säger att 50 sovplatser ska vara klara i Storebro till nästa vecka.
Samhällsbyggnadschef Andreas Horste säger att 50 sovplatser ska vara klara i Storebro till nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!