Nytt villaområde vid Borstingen är möjligt

Miljö- och byggnadsnämnden ser inga hinder för ett nytt villaområde vid sjön Borstingen utanför Vimmerby. Men flera utredningar behöver göras för hur området ska exploateras.

Det är området på västra sidan av sjön Borstingen som är aktuellt för exploatering. Det ligger lite snett vänster ut sett från bryggan vid badplatsen och bastuanläggningen.

Det är området på västra sidan av sjön Borstingen som är aktuellt för exploatering. Det ligger lite snett vänster ut sett från bryggan vid badplatsen och bastuanläggningen.

Foto: Lantmäteriet/Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-01 16:50

Det anser miljö-och byggnadsnämnden i sitt beslut om planbesked som nu skickas till kommunstyrelsen för vidare behandling.

Kommunstyrelsen har tidigare i år pekat på västra sidan av sjön Borstingen för exploatering av ytterligare bostadstomter i sjönära läge.

Miljö- och byggnadsnämndens första utredning visar att platsen är lämplig för detaljplanering av bostäder. Men att det finns flera faktorer som man behöver ta hänsyn till i ett kommande arbete med en detaljplan.

Det handlar bland annat om de fornlämningar som finns i området i form av stensträngar och rösen och om strandskyddet som är 100 meter från stranden som ska följas. 
Nämnden påtalar också att området ofta används för rekreation och därför behöver allmänhetens tillgång till strandområdet säkras.

Nämnden förespråkar också en småskalig byggnation och att skogskorridorer bevaras för att minimera påverkan på hela landskapsbilden.

Även en utredningen av dagsvattnets påverkan på sjön behöver göras i ett detaljplanearbete, anser nämnden som också vill se en ny in- och utfart till området samt en alternativ väg till detsamma för säkerhetens skull. För tiotalet år sedan exploaterade kommunen åtta tomter nära sjön.

Hur många tomter det kan tänkas bli i ett nytt bostadsområde vid Borstingen är ännu oklart. Det avgörs i ett kommande detaljplanerbete.

Det är nu upp till kommunstyrelsen att beställa en ny detaljplan och en sån tar cirka ett år att ta fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!