På besök i Åbros rekorderliga ciderfabrik

På Åbros ciderfabrik tillverkas den vinbas som används till att tillverka cider på bryggeriet. Vimmerby Tidning åkte dit för att få en inblick i produktionen.

På Åbros ciderfabrik tillverkas 180 000 liter vin i veckan. Ett mål för framtiden är att kunna producera dubbelt så mycket.

På Åbros ciderfabrik tillverkas 180 000 liter vin i veckan. Ett mål för framtiden är att kunna producera dubbelt så mycket.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2023-08-20 19:30


Som utbildad kemiingenjör började Åsa Johansson jobba på Åbro redan i 25-årsåldern. Då gjorde hon främst ölanalyser, men sedan dess har snart tjugo år passerat och hon har hunnit få titeln huvudbryggmästare. När Vimmerby Tidning kommer på besök i ciderfabriken är det hon som visar oss runt.

– Det var nog ödet eller slumpen som ledde mig hit och sen har jag blivit kvar, säger hon.

undefined
Åsa Johansson har jobbat på Åbro i nästan 20 år. Idag har hon titeln huvudbryggmästare.

Efter att ha plockat av smycken och fått på vita skyddsrockar av hygienskäl, är vi välkomna in i produktionen. På vägen in har vi passerat en stor tankbil och Johansson berättar att den innehöll en leverans med socker.

– Sockret vi använder är svenskt och fruktkoncentratet vi använder kommer från frukt i Europa.

undefined
En tankbil med socker har precis anlänt till fabriken med en leverans av socker.

Hon häller upp lite äppelkoncentrat som vi får smaka på. Det är en trögflytande, sirapsliknande vätska som visar sig vara extremt söt. Koncentratet ligger på 70 Brix, vilket kanske inte säger gemene man så mycket men innebär att sockerhalten är väldigt hög. I stora drag är det första steget i vintillverkningen att blanda koncentratet med jäst, näring, socker och vatten. Blandningen får sedan ligga och jäsa i stora tankar i ungefär sex dagar, tills alkoholhalten är 11,5%.

– Vinet ska helst vara så färg- och smaklöst som möjligt.

undefined
Det sirapsliknande fruktkoncentratet som används till att göra vinet har en hög sockerhalt.

I fabriken tillverkas både päron- och äppelvin i fyra olika varianter, som utgör basen i mycket av den dryck som produceras under varumärket Rekorderlig Cider. Vissa vinbaser till särskilda cidersorter, till exempel en med smak av torrt äpple, köper de in från annat håll.

– Ungefär 70-80 procent av den vinbas vi använder i cidertillverkningen gör vi själva. Den främsta anledningen till att vi också köper in en del vin är för att täcka upp under högsäsongen, men också för att vi valt att inte tillverka den bas som behövs i vissa av våra produkter.

undefined
Flera av de stora tankarna rymmer hela 50 000 liter.

I fabriken finns kapacitet att producera ungefär 180 000 liter vin i veckan. Ett mål för framtiden är att fördubbla den produktionen. Det idag en tom yta i fabriken som är reserverad för just det ändamålet, så ingen ny byggnad kommer att behöva byggas för det.

– Under pandemin blev den satsningen satt på paus, när exporten till vissa länder minskade drastiskt på grund av restriktioner. Jag kan inte säga när det blir av, men vi vill kunna producera mer här i Vimmerby.

Just nu är det bara två anställda som jobbar heltid i ciderfabriken. Det mesta i produktionslinjen är automatiserat enligt programmerade recept, även om en del beredning görs manuellt.

undefined
I fabriken finns en tom yta som är reserverad för en framtida satsning. Där ska det stå stora tankar som i resten av fabriken, för att kunna dubbla produktionen.

Efter rundturen i fabriken träffar vi Sara Sönnermyr, exportchef på Åbro sedan ett drygt år tillbaka.

– Ungefär 90% av den cider vi tillverkar exporteras till ett 30-tal länder, men den absolut största marknaden är England, säger hon.

Om vi ser till den svenska marknaden, gör en kall och regnig sommar att ni säljer mindre cider?

– Det är klart att cider är en väderberoende produkt, men jag tror att det finns många fler produkter som är mer väderkänsliga. Om du ändå ska konsumera så spelar det inte så stor roll om det regnar ute eller om solen skiner, men det är klart att är det 25 grader på en uteservering konsumeras det mer än om det är 15 grader, så visst märker vi av det.

En typ av dryck som på senare tid har dykt upp på den svenska marknaden och ibland beskrivs som en konkurrent till både cider och öl är hard seltzer.

Har Åbro funderat på att börja tillverka hard seltzer?

– Vi har absolut tittat på segmentet, men vi har tagit beslutet att inte vara där som det ser ut nu.

undefined
I fabriken tillverkas fyra sorters vinbas, med en grund av päron eller äpplen från Europa, som används till att tillverka cider i Åbros bryggeri.
Åsa Johansson håller för det mesta till uppe i bryggeriet, men är förbi ciderfabriken med jämna mellanrum.
Åsa Johansson håller för det mesta till uppe i bryggeriet, men är förbi ciderfabriken med jämna mellanrum.
Från vatten till vin

Åbro hämtar vattnet till sin cider från en egen källa i bryggeriet. Vattnet pumpas sedan upp till ciderfabriken, där det blandas med ingredienserna till vinbasen. Vinet forslas i sin tur via rör under marken till bryggeriet, där smakessensen tillsätts och cidern antar sin slutgiltiga form.

"När vi startade upp fabriken bjöd vi in alla närliggande grannar. Då var en vanlig fråga om vi kunde koppla in en kran hemma hos dem med koppling till rören", säger Åsa Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!