Som utbildad kemiingenjör började Ă
sa Johansson jobba pĂ„ Ă
bro redan i 25-ÄrsÄldern. DÄ gjorde hon frÀmst ölanalyser, men sedan dess har snart tjugo Är passerat och hon har hunnit fÄ titeln huvudbryggmÀstare. NÀr Vimmerby Tidning kommer pÄ besök i ciderfabriken Àr det hon som visar oss runt.
â Det var nog ödet eller slumpen som ledde mig hit och sen har jag blivit kvar, sĂ€ger hon.
Efter att ha plockat av smycken och fÄtt pÄ vita skyddsrockar av hygienskÀl, Àr vi vÀlkomna in i produktionen. PÄ vÀgen in har vi passerat en stor tankbil och Johansson berÀttar att den innehöll en leverans med socker.
â Sockret vi anvĂ€nder Ă€r svenskt och fruktkoncentratet vi anvĂ€nder kommer frĂ„n frukt i Europa.
Hon hÀller upp lite Àppelkoncentrat som vi fÄr smaka pÄ. Det Àr en trögflytande, sirapsliknande vÀtska som visar sig vara extremt söt. Koncentratet ligger pÄ 70 Brix, vilket kanske inte sÀger gemene man sÄ mycket men innebÀr att sockerhalten Àr vÀldigt hög. I stora drag Àr det första steget i vintillverkningen att blanda koncentratet med jÀst, nÀring, socker och vatten. Blandningen fÄr sedan ligga och jÀsa i stora tankar i ungefÀr sex dagar, tills alkoholhalten Àr 11,5%.
â Vinet ska helst vara sĂ„ fĂ€rg- och smaklöst som möjligt.
I fabriken tillverkas bÄde pÀron- och Àppelvin i fyra olika varianter, som utgör basen i mycket av den dryck som produceras under varumÀrket Rekorderlig Cider. Vissa vinbaser till sÀrskilda cidersorter, till exempel en med smak av torrt Àpple, köper de in frÄn annat hÄll.
â UngefĂ€r 70-80 procent av den vinbas vi anvĂ€nder i cidertillverkningen gör vi sjĂ€lva. Den frĂ€msta anledningen till att vi ocksĂ„ köper in en del vin Ă€r för att tĂ€cka upp under högsĂ€songen, men ocksĂ„ för att vi valt att inte tillverka den bas som behövs i vissa av vĂ„ra produkter.
I fabriken finns kapacitet att producera ungefÀr 180 000 liter vin i veckan. Ett mÄl för framtiden Àr att fördubbla den produktionen. Det idag en tom yta i fabriken som Àr reserverad för just det ÀndamÄlet, sÄ ingen ny byggnad kommer att behöva byggas för det.
â Under pandemin blev den satsningen satt pĂ„ paus, nĂ€r exporten till vissa lĂ€nder minskade drastiskt pĂ„ grund av restriktioner. Jag kan inte sĂ€ga nĂ€r det blir av, men vi vill kunna producera mer hĂ€r i Vimmerby.
Just nu Àr det bara tvÄ anstÀllda som jobbar heltid i ciderfabriken. Det mesta i produktionslinjen Àr automatiserat enligt programmerade recept, Àven om en del beredning görs manuellt.
Efter rundturen i fabriken trÀffar vi Sara Sönnermyr, exportchef pÄ à bro sedan ett drygt Är tillbaka.
â UngefĂ€r 90% av den cider vi tillverkar exporteras till ett 30-tal lĂ€nder, men den absolut största marknaden Ă€r England, sĂ€ger hon.
Om vi ser till den svenska marknaden, gör en kall och regnig sommar att ni sÀljer mindre cider?
â Det Ă€r klart att cider Ă€r en vĂ€derberoende produkt, men jag tror att det finns mĂ„nga fler produkter som Ă€r mer vĂ€derkĂ€nsliga. Om du Ă€ndĂ„ ska konsumera sĂ„ spelar det inte sĂ„ stor roll om det regnar ute eller om solen skiner, men det Ă€r klart att Ă€r det 25 grader pĂ„ en uteservering konsumeras det mer Ă€n om det Ă€r 15 grader, sĂ„ visst mĂ€rker vi av det.
En typ av dryck som pÄ senare tid har dykt upp pÄ den svenska marknaden och ibland beskrivs som en konkurrent till bÄde cider och öl Àr hard seltzer.
Har à bro funderat pÄ att börja tillverka hard seltzer?
â Vi har absolut tittat pĂ„ segmentet, men vi har tagit beslutet att inte vara dĂ€r som det ser ut nu.