Här går det åka skridskor – tack vare ideella krafter

Minusgrader flera dagar i rad. Då har ideella eldsjälar spolat is runt om i Vimmerby. Bland annat går det åka skridskor i bostadsområdena Kohagen och Hultet.

Nicklas Johansson sköter skridskobanan i bostadsområdet Kohagen. Helt på ideell basis. "Jag är ganska rastlös av mig och det känns bra att hjälpa till", säger han.

Nicklas Johansson sköter skridskobanan i bostadsområdet Kohagen. Helt på ideell basis. "Jag är ganska rastlös av mig och det känns bra att hjälpa till", säger han.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-12-01 05:30

När Vimmerby Tidning besöker Kohagen vid lunchtid på torsdagen är Nicklas Johansson på plats för att kolla till isen.

Det ser bra ut.

– Ja, nu går det åka. Jag har spolat sex gånger sedan i måndags. Vi får se om de första barnen kommer senare idag. På eftermiddagarna och kvällarna brukar det vara ganska mycket folk här, säger Nicklas Johansson som bor cirka 150 meter från skridskobanan.

Han spolade ofta när barnen var små. För några år sedan började han igen.

– Jag är ganska rastlös av mig och det känns bra att hjälpa till. När jag var ung fanns det ledare som ställde upp och fixade is. På så sätt bjuder man igen. Förhoppningsvis gör nästa generation samma sak.

undefined
Nicklas Johansson vid en av målburarna som används flitigt på vintrarna. "Målet är ganska slitet och det finns en del hål, men det fyller sin funktion."

Nicklas Johansson berättar att det tar ungefär 30-40 minuter att spola isen varje gång.

– Det värsta är när det snöar mycket. Ibland tar det en timme att skotta bort allt. Kommer det för mycket snö brukar jag ringa kommunen, så de kan svänga förbi och hjälpa till. Det samarbetet fungerar bra.

Helt klart är att grannarna uppskattar jobbet som läggs ner.

– Förra året låg det en och annan godispåse i brevlådan, säger Nicklas Johansson med ett leende.

Några hundra meter längre bort, i bostadsområdet Hultet, finns det också en spolad is. Där har det redan varit premiär. Mellan de uppställda hockeymålen är det tydliga skridskomärken i isen.

undefined
I bostadsområdet Hultet har det redan varit premiär. Det syns tydligt i isen. Precis som i Kohagen är det boende i området som ansvarar för spolningen.
Skridskobanan i Kohagen.
Skridskobanan i Kohagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!