C + V = sant – i varje fall i familjen Cederstrand

Han är centerpartist. Hon är vänsterpartist. I fullmäktige sitter de på varsin sida. Men varje dag möts de vid köksbordet. Hur går snacket hemma hos paret Cederstrand i villan i Storebro så här i valtider?

Han är centerpartist, hon är aktiv för vänstern. Ändå mötas de två varje dag i villan i Storebro. "Vi pratar förvånansvärt lite politik hemma, men visst kan det bli en pik med glimten i ögat när vi röstar åt olika håll i fullmäktige" säger paret Christoffer och Johanna Cederstrand.

Han är centerpartist, hon är aktiv för vänstern. Ändå mötas de två varje dag i villan i Storebro. "Vi pratar förvånansvärt lite politik hemma, men visst kan det bli en pik med glimten i ögat när vi röstar åt olika håll i fullmäktige" säger paret Christoffer och Johanna Cederstrand.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-13 11:00
undefined
Johanna Helmersson Cederstrand (V) är vänsterns andranamn i årets kommunval. Hon håller fram en bättre arbetsmiljö i kommunens verksamheter och ett mer stabilt styre efter som hon säger det kaos som var för några år sen.

– Det är förvånansvärt lite prat om politik här hemma, det är mer praktiska saker som vilka möten har du den här veckan? Måndag och onsdag? Då fixar jag det här på tisdag, beskriver Johanna Helmersson Cederstrand.

Hon är aktiv i Vänsterpartiet sen snart tio år och på plats två på partiets lista i kommunvalet den 11 september. Hennes man Christoffer är centerpartist, av födsel och ohejdad vana och har plats fem på den listan.

Centerpartisten och vänsterpartisten med det gemensamma namnet Cederstrand har levt ihop som ett par i nära tio år.

– För oss är det ingen stor grej, vi tänker inte på det. Men bekanta tycker det är lite kul och undrar hur det funkar, säger Johanna.

undefined
Christoffer Cederstrand (C) står som nummer fem på partiets lista i fullmäktige. Han ser företagens villkor och kommunens ekonomi samt vård och skola som de viktigaste frågorna för en bättre kommun.

Själva tycker de att erfarenheten att sitta på varsin sida av åsiktslinjen i fullmäktigesalen rent av underlättar tyckandet därhemma.

– Vi har säkert lättare för att prata om det vi tycker olika om än andra om man jämför med kompisar som inte är politiskt aktiva, tror Christoffer.

– Jag känner mig mer tolerant nu än innan vi träffades. Jag se din poäng och förstå hur du menar, även om jag inte håller med, säger Johanna.

Vad är det ni är mest oeniga om?

– Vi kan debattera en del om privatiseringar och sko-frågan när den var het i våras, säger Christoffer som röstade nej till fria arbetsskor för omsorgspersonalen.

– Jag tror de flesta egentligen tycker att personalen ska få arbetsskor, så skillnaden var nog mer att vi såg möjligheter och ni svårigheter. Det är väl i grunden det politik handlar om, säger Johanna som röstade ja i samma fråga.

Vid såna voteringar blir det gärna en och annan varm pik med glimten i ögat.

– Både mellan oss, men också partikamrater som säger; "nu ska vi se hur han röstar och om han får sova på soffan i natt..."

Nån sån revansch har aldrig blivit aktuell.

– Vi tycker i grunden ganska olika, men har samma mål att kommunen ska vara bra att bo och leva i för alla. Sen har vi lite olika syn på hur vi tar oss dit.

undefined
Visst blir det en verbal styrkemätning då och då vid köksbordet hemma hos Johanna och Christoffer Cederstrand om privatisering, fria arbetskor eller barnomsorg på obekväma arbetstider. "Men i grunden har vi egentligen samma mål" säger de med mindre än en månad kvar till kommunvalet.

Hur går det i valet?

– Svårt, det har varit mycket tråkigt runt centern med Erik och Ingela, men jag tror vi sitter kvar fyra år till.

– Jag har ingen känsla, men hoppas och tror att vänstern växer och att vi byter sida.

Hur det än går, är en sak klar: De kommer inte valvaka tillsammans.

– Nej, det har vi aldrig gjort och kommer säkert inte att göra heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!