20 år med medborgarförslag – få har verkställts

I nära 20 år har Vimmerbyborna kunnat lämna medborgarförslag till kommunen om stort och smått. Runt 150 har kommit in under årens lopp. Det är inte så många som fått gehör. Men några exempel har vi hittat: Belysning på återvinningsstation och P-skivan.

Medborgarförslaget om P-skiva på en rad kommunala parkeringsplatser i centrum är ett av de som fått bifall av politikerna.

Medborgarförslaget om P-skiva på en rad kommunala parkeringsplatser i centrum är ett av de som fått bifall av politikerna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-06 19:00

– Det var ett klokt förslag, och visst är det bra att folk kan lämna egna förslag, säger Urban Sundquist, som lämnade in förslaget om P-skiva i februari 2013.

Medborgarförslag infördes 2004 på initiativ av Vimmerbypartiet som hade tre mandat i fullmäktige mellan 2002 och 2006. Syftet var bland annat mer delaktighet, mer öppen demokrati och ett ökat förtroende mellan medborgare och förtroendevalda.

Förslaget röstades igenom med stor majoritet. Det var bara centerns Magnus Danlid som reserverade sig.

– Det är länge sen, men min invändning handlade en skillnad i hanteringen av förslagen och de motioner politiker lägger. Medborgarförslag i sig hade jag inget emot och det har jag inte nu heller, säger han.

De första åren var det trögt med förslag. Runt fem per år. De senaste åren ligger det mellan 15 och 20 förslag per år. 

Enligt kommunkansliet har totalt runt 150 förslag om vitt skilda angelägenheter lagts sen 2004. Det handlar om trafik och hastigheter, planteringar, mer platser i specifika förskolor, bostadsbyggnationer, flytta byggnader, belysning, övervakningskameror, lekplatser och utegym. Det har till och med kommit in ett förslag att döpa om Vimmerby till "Lilla Vi".

Hur många av förslagen som verkställts och hur många som avvisats finns ingen sammanställning av hos kommunen. Stickprover Vimmerby Tidning gjort bland de inlämnade förslagen pekar på att det är ett begränsat antal som bifallits. 

Bland dem finns exempelvis belysning på återvinningsstationen vid Folkets park och införandet av P-skivan på kommunala parkeringsplatser.

Urban Sundquist upptäckte behovet när han körde taxi i stan.

– Jag såg att samma bilar stod på samma p-plats i centrum hela dagarna och tänkte att här behöver det bli snutt på det så besökare och folk från landsbygden kan parkera lättare, berättar han.

Blev det som du tänkt?

– Ja, sen var det många synpunkter om "varför då?" Men jag tror de flesta har omvärderat sitt motstånd.

Nu tycker en anonym invånare att alla medborgarförslag ska läggas ut online så att vem som vill kan tycka till om dem direkt och gilla eller ogilla för att det ska bli en slags värdemätare för vad folk anser om de olika förslagen. 

Hur det blir med det återstår att se. Det ska tas upp för behandling inom kort.

En Vimmerbybo reagerade över mörkret på en återvinningsstation. Det ledde till ett medborgarförslag och till belysning på platsen.
En Vimmerbybo reagerade över mörkret på en återvinningsstation. Det ledde till ett medborgarförslag och till belysning på platsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!