Lekfullt, färgstarkt och romantiskt med extra allt

Som ett eget litet kvarter i centrala Vimmerby ligger Villa Vimmerby. Ett bed and breakfast bestående av tre hus runt en romantisk trädgård. I ett av husen har rekvisitören och inredaren Janna Corneliusson släppt loss all sin kreativitet.

Janna Corneliusson tipsar om hur du inreder personligt.

Janna Corneliusson tipsar om hur du inreder personligt.

Foto: Åsa Thaberman

Vimmerby2023-09-10 07:00
undefined
Janna Corneliusson tipsar om hur du inreder personligt.

– Men wow! 

Det är ofta den första rektionen från gäster som sticker in huvudet i Villa Vimmerbys gårdshus. Salongen, som också är master bedroom går i rött och grönt, komplementfärger som förstärker varandra. För att dela av rummet har Janna Corneliusson valt att tapetsera halva rummet med en grön tapet och andra halva med en mättat röd tapet med asiatisk inspiration. Mot den röda tapeten står en stor och inbjudande säng med grönt överkast och en röd pläd. Man badar i färger.

– Vi har gjort modigare val än man kanske gör hemma, här ska det inte vara slätstruket. Jag vill att våra lägenheter ska vara en flirt med Astrid Lindgren, lite Villa Villekulla möter Tant Berg, berättar Janna som har jobbat som rekvisitör på Astrid Lindgrens Värld, så hon vet vad hon pratar om.

undefined
Starka färger och gärna komplementfärger är ett säkert kort enligt Janna. Här sovrum på nedre plan.
undefined
"Rummen måste lira", säger Janna, de måste finnas en helhet och en harmoni mellan rummen.

Stilen är allt annat än minimalistisk, snarare extra allt med knäppa detaljer. Överallt finns små stilleben som för tankarna till Astrids olika karaktärer. Nästan alla möbler, detaljer och lampor är köpta på loppis och Janna är numera troligen Vimmerbys loppisars bästa kund.

– Vi har loppisfynd från golv till tak, man ska kunna pilla och plocka på saker, det ska inbjuda till lek och umgänge. Det ska vara en barnvänlig plats där barn kan leka och vuxna slappna av.

undefined
I de platsbyggda sängarna kan barnen på besök leka.

Alla ytskikt är däremot nya, från golv till tak. Här är det påkostade tapeter, stormönstrade, blommiga, men de funkar ihop på ett varmt och trivsamt sätt. Sängarna är också påkostade, stora sängar för vuxna och stadiga platsbyggda våningssängar att leka och sova i för barn. På nedre plan är det ett piratrum, på övervåningen ett cirkusrum, komplett med utklädningskläder.

undefined
I trapphuset och på hallen på övervåningen kommer tapeten från en svensk flora.

I trappan upp till övervåningen har Janna gått ifrån tapet och i stället tapetserat med sidor ur en svensk Flora, en klassisk bok om växter. Här fick hon jaga böcker, det går åt många fler sidor än man tro när man tapetserar med böcker. Mest stolt är hon ändå över badrummet på övre plan.

– Jag älskar päronbadrummet, det är ett grönt badrum med kristallkrona, där trivs jag.

undefined
Päronbadrummet är Jannas personliga favorit, här hänger kristallkronan hon fick i present när hon fyllde 20.
undefined
Päronbadrummet är Jannas personliga favorit.

Golvet består av svartvita klinkers. Till midjehöjd ett smaragdgrönt glansigt liggande kakel och sedan en blågrön papperstapet med päron. Till kommod har Janna använt ett mörkt antikt ekskåp och ovanför hänger en avlång spegel i guldram och reflekterar kristallkronan.

Makarna Corneliusson tog över Villa Vimmerby för tre år sedan. Det var ett enormt jobb att få hela gården till vad den är nu, men nu kan de skörda framgångarna.

– Jag är så stolt över vad vi har gjort. Ibland kan jag sätta mig i ett av köken, ta en kaffe och bara njuta. Nu när turistsäsongen är slut ska vi själva checka in i våra lägenheter och prova på att sova där ibland.

undefined
Janna Corneliusson är inredare, rekvisitör och kulturskolepedagog förutom att hon och maken Andreas driver ett Bed and Breakfast i tre hus.

Jannas tips till den som vill inreda personligt:

  • Färg – känns som en varm kram.
  • Textilier ger en ombonad känsla.
  • Var inte rädd för mörka tapeter.
  • Ta in naturmaterial, trä, ull, linne. Inte för mycket plast.
  • Tänk på att rummen ”ska lira”. De ska harmoniera med varandra på något sätt. Om du är i ett rum får det inte skära sig med nästa rum, det ska bli en helhet.
Ett litet kök går i grönt.
Ett litet kök går i grönt.
Vem bor här?

Familjen: Janna, 37, Andreas 39, Ruth, 8 och Greta 6 år.

Djur: tre kaniner; Pippilotta, Krysmynta och Rullgardina

Gör: driver Bed and Breakfast, Janna är kulturskolepedagog och rekvisitör, Andreas ”säljer diesel”.

Intressen: Man har inte så mycket intressen när man äger tre hus, men jag driver en burleskförening, berättar Janna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!