Handlarnas plan: Så ska de minska trängseln inför jul

Situationen som råder till följd av coronapandemin har skapat utmaningar för många butiker dit mycket folk söker sig så här dagarna innan jul.

Per Lindkvist upplever en annorlunda handel inför jul och rekommenderar kunder att välja att handla på tider där trycket normalt är lite mindre.

Per Lindkvist upplever en annorlunda handel inför jul och rekommenderar kunder att välja att handla på tider där trycket normalt är lite mindre.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-12-18 15:00

Julen kretsar mycket kring mat och dryck vilket kan leda till trängsel. Flera lokala butiker har kommit med råd för den som vill undvika trängseln. ICA Kvantum i Vimmerby har sett över när flödet av kunder i butiken är som störst och gjort en guide utifrån det.

– Den visar att det är flest kunder i butiken på fredagar från lunchtid och framåt samt lördagar från förmiddag till efter lunch. Den som verkligen vill undvika trängsel ska sikta in sig på tidigt på morgonen eller senare på kvällen oavsett dag, säger Per Lindqvist som driver ICA Kvantum i Vimmerby.

Nyligen har man även installerat ett system för att kunna följa antalet besökare i butiken i realtid.

– Det är en kundräknare som säger till om antalet besökare i butiken blir för högt. Det gör att vi kan välja att slussa in kunder om det skulle bli för många.

Butiken började med E-handel innan pandemin bröt ut och det har man haft nytta av som läget är nu.

– Det var lite tur i oturen att vi hann komma igång med det. I våras var belastningen väldigt hög och nu under den andra vågen har efterfrågan ökat. Det är åtta personer i personalen som ägnar sig helt åt att plocka matkassar och det behövs för att vi ska hinna. Samtidigt är det värt det för att det ska finnas ett alternativ för kunder som vill avstå att besöka butiken, säger Per Lindqvist.

På Coop på Norrtullsgatan i Vimmerby upplever man inte lika högt tryck i handeln inför jul.

– Jag tycker det är en ganska jämn ström av kunder än så länge så det går att hantera. Vi har fått lägga lite mer krut vid posthanteringen där det kan vara hårt tryck emellanåt, men det fungerar, säger Emeli Svensson Sandin som är butikschef på Coop.

På Systembolaget i Vimmerby är det hårt tryck på handeln inför jul. Butikschef Lisa Schouenke står redan från öppningen på fredagen och slussar in besökare. 
– Vi har en gräns på 15 kunder i butiken i taget. Det fungerar bra och kunderna har vant sig vid att få vänta lite utanför och slippa trängas i butiken, säger hon. 

Vilka råd ger ni för att undvika trängsel? 
– Det är bra om man planerar sina inköp i förväg så att besöket går snabbt och väljer att komma på andra tider än på lunchen och direkt efter jobbet. Sedan kan man tänka på att inte ta med sig barnen till butiken och är man fler i hushållet så är det bra om bara en av dem löser handlandet, säger Lisa Schouenke.

Lisa Schouenke är butikschef på Systembolaget i Vimmerby som slussar in kunder när antalet överstiger 15.
Lisa Schouenke är butikschef på Systembolaget i Vimmerby som slussar in kunder när antalet överstiger 15.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!