Han vill få Vimmerbyborna på fötter

Den 20 mars ges Vimmerbyborna tillfälle att låta sig inspireras till ett mer aktivt liv. I stadshusets plenisal väntar då ett idéseminarium om vikten av fysisk aktivitet – både för kroppen och knoppen.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, vill få alla kommuninvånare på fötter.

Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, vill få alla kommuninvånare på fötter.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-07 10:00

Att vara fysiskt aktiv är en av de viktigaste faktorerna för att ha en god hälsa. Det förebygger de största och mest allvarliga sjukdomarna som exempelvis diabetes, cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Men det påverkar även vår mentala hälsa, stimulerar inlärning, motverkar depressioner och skjuter upp åldrandet. Om det är forskningen i stort sett enig.

– Allt för ofta jagas det vikt eller fokuseras på hur man ser ut, men fysisk aktivitet är positiv på så många andra sätt. Det är värsta mirakelmedicinen – och dessutom gratis, men vi är dåliga på att utnyttja den, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun.

– I samhället i dag gör vi allt för att slippa röra på oss. Vi har fjärrkontroll till tv:n, åker rulltrappor, har åk- och robotgräsklippare. Sedan betalar vi 2000 kronor för ett gymkort, säger Degerman.

Hälsotrenden är visserligen stark och många ser motionerande som något självklart, men nu vill Anders Degerman få alla Vimmerbybor på fötter – ung som gammal.

Därför arrangerar Vimmerby kommun tillsammans med Smålandsidrotten ett idéseminarium om fysisk aktivitet. 20 mars kommer Martin Averhed, mannen bakom Linköpings kommuns idrottspolitiska program ”Aktiv hela livet”, till Vimmerby för att berätta om hur de jobbar.

Tanken är att åhörarna tillsammans ska inspireras och fundera ut hur fler kan ges möjlighet att röra på sig. Efter föreläsningen kommer också en workshop att hållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!