Som sextonÄring flyttade Peter Sandberg frÄn Vimmerby till Linköping, för att gÄ restaurangprogrammet pÄ Anders Ljungstedts gymnasium. Efter att han var klar dÀr var tanken att han skulle jobba som kock, men efter nÄgra Är i branschen fick Sandberg tÀnka om. Vid sidan om arbetslivet spelade han nÀmligen bowling i elitserien, och det schemat gick inte alltid ihop.
â Bowlingen spelade man pĂ„ kvĂ€llar och helger, och det Ă€r ofta de tiderna man jobbar som kock, sĂ€ger han.
Valet att satsa pÄ bowlingen ledde honom till slut in i logistikbranschen dÀr han blev kvar i mÄnga Är, bland annat pÄ Arla i Vimmerby och nu senast en kort tid pÄ Boklok i Gullringen.
Nu har han cirklat tillbaka till platsen dÀr allt började. I slutet av augusti pÄbörjade han sin nya tjÀnst som plats- och restaurangchef pÄ Classic Bowl, Vimmerbys bowlinghall, efter att ha blivit varslad frÄn sin tidigare tjÀnst.
â Det Ă€r verkligen som att komma hem. Jag mĂ€rker ju att det Ă€r det hĂ€r jag gör bĂ€st.
Peter Sandberg förklarar att kombinationen av att ha spelat bowling i 35 Är och dessutom vara utbildad kock gör att positionen ger det bÀsta av tvÄ vÀrldar. Det Àr nÄgot som Mari Karlsson, en av dem som driver bowlinghallen, hÄller med om.
â Det Ă€r jĂ€ttebra. Vi Ă€r vĂ€ldigt glada över att ha anstĂ€llt honom, sĂ€ger hon.
Nu jobbar Sandberg, tillsammans med sina medarbetare, för att utveckla menyn och dessutom ta fram lite nya drinkar och viner som passar till maten. Ett mÄl för framtiden Àr att fler ska förstÄ att det Àr en restaurang dit man kan komma och Àta, oavsett om man vill bowla eller inte.
â Men det Ă€r trots allt i grunden en bowlinghall och man kan inte bara ta bort förvĂ€ntningarna som kommer med det. Det funkar inte att göra en helomvĂ€ndning bara sĂ„dĂ€r, sĂ„ man fĂ„r ta smĂ„ steg och göra förĂ€ndringar lite i taget.
Vilka förvÀntningar har folk kring maten i en bowlinghall?
â Generellt sett Ă€r det ju burgare och friterat, sĂ„ det blir lĂ€tt mycket sĂ„nt.
Hur mÄnga kommer till hallen bara för att Àta, utan att bowla?
â Det Ă€r tyvĂ€rr inte sĂ„ jĂ€ttemĂ„nga i dagslĂ€get, men kanske ett tiotal en vanlig kvĂ€ll.
BÄde Peter Sandberg och Mari Karlsson Àr medvetna om att hallens geografiska lÀge kanske inte Àr optimalt för en restaurang.
â Samtidigt Ă€r sportbowlingen sĂ„ befĂ€st hĂ€r i stan att lĂ€get ocksĂ„ blivit det, sĂ€ger Sandberg.
â Vet folk vilka vi Ă€r sĂ„ tror jag att de kommer i alla fall, konstaterar Karlsson.