Polisen Hampus, 31: "Vi kanske är lite adrenalin-junkies allihop"

Trots sin unga ålder har Mörlundabon Hampus Haag hunnit testa många olika positioner inom polisyrket. 
Nu väntar nästa stora utmaning i karriären när han axlar rollen som ny förundersökningsledare.
–  Det är stora skor att fylla, men jag kommer också att vilja sätta min egen prägel på det, säger han.

Det bästa med att vara polis, tycker Hampus, är att man känner att man gör ett betydelsefullt jobb och är en del av en viktig samhällsfunktion.

Det bästa med att vara polis, tycker Hampus, är att man känner att man gör ett betydelsefullt jobb och är en del av en viktig samhällsfunktion.

Foto: Ajla Dreco

Vimmerby2025-05-24 06:00

Hampus Haag från Mörlunda har, trots att han bara är 31, hunnit jobba som polis i ungefär nio år. När Vimmerby tidning möter honom på stationen i stan går han snabbt igenom sin karriär hittills.

– Jag gjorde aspiranten uppe i Stockholm och sen var jag nere i Malmö och jobbade där i ett halvår innan jag kom till utryckningen i Oskarshamn. Efter det var jag områdespolis i Vimmerby och Hultsfred ihop med Ketty Bengtsson i ett par år innan jag gick in på utredningssidan på grova brott här i Vimmerby 2021, säger han.

Nu har Hampus fått ett nytt jobb inom polisen och sedan ungefär en vecka tillbaka har han tjänsten som förundersökningsledare inom lokalpolisområdet Vimmerby och Hultsfred. Han ersätter Anders Hultman, som går i pension.

– Man gör ganska många saker som Förundersökningsledare men en del i det är att arbetsleda utredarna och prioritera ärenden. En uppgift är att lägga ner ärenden som vi av olika anledningar inte ska arbeta med, säger Hampus Haag.

Hur känns allting hittills?

– Bra! Det är en väldigt bra grupp som är tacksam att arbetsleda, alla har många års erfarenhet av utredning och jag ska egentligen bara se till att de har det de behöver för att kunna utföra sina jobb på ett bra sätt.

Hampus företrädare hade Oskarshamn som utgångspunkt, men Hampus kommer att jobba från polisstationen i Vimmerby.

– Alla utredare sitter här i Vimmerby också. Jag vet inte om jag ska kalla det för svaghet men det som har varit problemet med vårt lokalpolisområde är ju att vi varit ganska utspridda tidigare. Nu blir det inte så utan nu sitter alla som utreder brott Vimmerby och Hultsfred här, och jag tillsammans med dem. Det är en väldigt stor fördel tror jag.

"Mer eller mindre så kanske vi är lite adrenalin-junkies allihopa. Jag tror att man måste vara det", säger Hampus Haag om polisyrket.
"Mer eller mindre så kanske vi är lite adrenalin-junkies allihopa. Jag tror att man måste vara det", säger Hampus Haag om polisyrket.

Exakt vilka utmaningar den nya tjänsten kommer med återstår att se, menar 31-åringen.

– Man har ju inte hela lagboken i huvudet och vissa juridiska frågor kan ju bli kluriga, men det finns ju alltid folk att fråga och man kan kolla upp saker. Det är lite för tidigt att säga vilka utmaningarna blir, nu försöker jag bara komma in i rollen och i arbetsuppgifterna. Det är mycket att ta in men det kommer att sätta sig efter ett tag, säger Hampus Haag.

Hur är det att jobba i Vimmerby jämfört med att jobba i en större stad? 

– Främst är det nog att här i mindre städer så finns det inte lika många olika funktioner, vilket gör att man får göra väldigt mycket saker själv i ett ärende. Jobbar man ute så kanske man exempelvis får hålla förhöret själv, istället för att som i Stockholm gripa någon, sätta dem i arresten och direkt åka ut igen. På det sättet så tror jag att poliser i mindre städer blir mycket bredare i sin kunskap än i storstäderna, man får vara med längre i processen.

Det bästa med att vara polis, tycker Hampus, är att man känner att man gör ett betydelsefullt jobb och är en del av en viktig samhällsfunktion.

– Oftast kommer man väldigt bra överens med kollegorna, som ju är en stor del av jobbet. Man har samma mindset även om alla såklart är olika. Jag var ju väldigt ung när jag blev polis, man hade sett "112 – på liv och död" på teve på nätterna och tyckte att det verkade spännande, och mer eller mindre så kanske vi ju är lite adrenalin-junkies allihopa. Jag tror att man måste vara det på något sätt, säger han.

Att gå att vara utredare till att bli förundersökningsledare innebär en annan typ av adrenalinpåslag, tror Hampus Haag.

– När man får en prioetta och det är bråttom ut, det är spännande. Men nu kanske man mer sitter och blir exalterad över en träff på ett fingeravtryck som löser alltihop, eller det där avgörande beviset. Man hittar någon form av kick i det istället, säger han.

31-åringen avslutar intervjun med att hylla sin företrädare Anders Hultman, vars avtackning i Oskarshamn han strax skulle åka till.

– Det är stora skor att fylla. Han hade nästan 45 år inom polisen och det är en erfarenhet som försvinner. Jag har försökt att tanka av honom så mycket det går de här dagarna, men sen kommer jag såklart att vilja sätta min egen prägel på det, säger Hampus Haag. 

Hampus Haags dolda talang

"Jag spelar och sjunger en hel del, det gör jag. Jag kanske inte kommer att ha så mycket nytta av det inom polisen, men man vet ju aldrig. Vi får se!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!