Hammarskjölds firade 400 år

Med stora festligheter firade 110 medlemmar ur släkten Hammarskjöld i helgen sitt 400-årsjubileum. Platsen var sätesgården Tuna, belägen mellan Hjorted och Vena. Åke Hammarskjöld, släktens huvudman, var dagens värd, tillsammans med Eva-Kristina Hammarskjöld, som genom åren forskat i släktens arkiv och som höll ett humoristiskt och inspirerande tal om "de starka kvinnorna" på Tuna genom århundradena.

Många vackra och välvårdade byggnader finns på Tuna gård. I dessa visades både linneförråd från århundraden tillbaka och annat som uträttats av främst kvinnorna.

Många vackra och välvårdade byggnader finns på Tuna gård. I dessa visades både linneförråd från århundraden tillbaka och annat som uträttats av främst kvinnorna.

Foto: Fotograf saknas!

Vimmerby2010-08-17 06:31


Vi går tillbaka i tiden 400 år, till 1610, då ryttmästaren Peder Michilsson den 6 juli av kung Carl IX mottog "adelig sköld och privilegier" samt för att han skulle kunna hävda sig som adelsman och ställa upp med ryttare i kungens tjänst, ett stort antal gårdar i nordöstra Småland samt några på Öland. Peder Michilsson blev Peder Hammarskjöld med vapensköld nr 135.
Denne stamfar för släkten Hammarskjöld var ståthållare på Borgholms slott och stred för kung Sigismund vid Stångebro 1598.
Redan år 1607 fick han som förläning bland annat gårdarna Misterhult, Virbo, Fårbo och Tuna i Kalmar län, mot att han ställde upp fem fullrustade karlar till rikets försvar. Tuna gård är ännu idag sätesgård för släkten. Gården ägs sedan 13 generationer och mer än 400 år av ättens huvudman, idag Åke Hammarskjöld.
Flera Hammarskjöldare har skrivit historia. Den vi främst kanske tänker på i nutiden är Dag Hammarskjöld, generalsekreterare i FN, som avled 1961. Men vi har också Hjalmar Hammarskjöld, statsminister och landshövding mm, Carl Hammarskjöld, Hugo Hammarskjöld, Carl Gustaf Hammarskjöld, Lorenzo Hammarskjöld, Ludvig Hammarskjöld och Bo Hammarskjöld med flera, som alla nådde hög status i rikets tjänst.

De starka kvinnorna
Eva Kristina Hammarskjöld, som under många år engagerat sig i släktens historia, börjar sitt intressanta anförande med en av dessa personligheter på Tuna gård, Hugo Hammarskjöld (1845-1937), att han förutom sina uppdrag som arkitekt, sitt politiska engagemang som ecklesiastikminister och statsråd, hade stort intresse att förvalta Tuna gård och släktens framtid. Han tänkte till exempel på att underlätta kvinnornas arbete på gården. Från Tunaån lät han bygga en kanal 1903 som förde vattnet upp till en damm, som gav självtryck till vattenfontänerna i trådgården, vatten till kyrkogården och ett härligt mjukt bäckvatten till den nyuppförda tvättstugan, som också hade torkvind. Från att ha legat vid sjökanten i iskallt vatten och bykat tvätten, fick man nu rinnande vatten som värmdes i bryggkar och en genialisk torkvind i två plan med hissanordning uppför den tunga tvätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om