Rekordmånga deltagare plockar skräp i Kalmar län

Organisationen Håll Sverige Rent uppmanar nu hela Sverige att plocka skräp. Under lördagen kommer tusentals skräpplockare delta i Kalmar län.

Enligt Håll Sverige Rents undersökningar är cigarettfimpen det vanligaste skräpet som hamnar på gatorna.

Enligt Håll Sverige Rents undersökningar är cigarettfimpen det vanligaste skräpet som hamnar på gatorna.

Foto: Elin Holmer

Vimmerby2022-09-17 05:00

Under lördagen är det Håll Sverige Rent-dagen där hela Sverige plockar skräp för att värna om miljön. I år är även deltagandet rekordhögt och i Kalmar län har över 3 000 skräpplockare anmält sig.

– Intresset är större än någonsin. I år slår vi tidigare rekord med rejäla marginaler. Redan för några veckor sedan hade vi fler anmälda än förra året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Under våren har hundratals barn i Vimmerby kommun deltagit i aktiviteten Skräpplockardagarna som arrangerats av den ideella föreningen Håll Sverige Rent. I Vimmerby var totalt 730 barn anmälda från både skolor och förskolor. Tuna skola och Frödinge skola var några av alla de som deltog.

– Vi jobbar med hållbarhet och att vara rädd om vår miljö. Och det är något att hålla efter, säger Diala Eliasson, rektor på Tuna skola och Frödinge skola.

Diala Eliasson berättar att eleverna har varit med under Skräpplockardagarna i flera år. Det är också ett viktigt komplement i skolundervisningen, berättar hon.

– Källsortera och de här bitarna är en del av undervisningen och jag tänker att det är det som är viktigt, att man kan hålla rent och fint omkring sig. Och att man värnar om djur och natur, säger hon.

Håll Sverige Rent-dagen anordnas årligen i Sverige. Det är också en del av World Cleanup Day där människor över hela världen samlas för att plocka skräp varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!