Gravida i riskgrupp – så agerar kommunen

"Har man arbetsuppgifter som kräver att man är på plats då kan man förbjuda medarbetaren från att arbeta", säger Ola Karlsson.

Socialstyrelsen förtydligar även att på grund av upp till två veckors inkubationstid från smitta till sjukdom bör man inte utsätts för smitta från graviditetsvecka 20.

Socialstyrelsen förtydligar även att på grund av upp till två veckors inkubationstid från smitta till sjukdom bör man inte utsätts för smitta från graviditetsvecka 20.

Foto: TT

Vimmerby2021-04-26 20:30

Gravida anses vara i riskgrupp för en covid-19-infektion från och med vecka 22. Det handlar om en förhöjd risk att föda för tidigt vid smitta under den senare delen av graviditeten – vilket medför en risk för det för tidigt födda barnet. 

– Det är socialstyrelsen som har ändrat i sin bedömning om risken för gravida och då även försäkringskassan som följer den bedömningen för graviditetspenning, säger barn- och utbildningschef Ola Karlsson.

Om det inte går att omplacera eller anpassa arbetsuppgifter kan arbetsgivare nu förbjuda arbetstagaren att arbeta och arbetstagaren har då rätt att få graviditetspenning. 

Vad innebär det för de kvinnor som är gravida och arbetar inom förskola och skola i kommunen? 

– Vi har gått ut med riktlinjer till samtliga rektorer och det handlar då om att göra en riskbedömning tillsammans med medarbetaren, säger Karlsson.

Hur ser den här omplaceringen eller anpassningen ut rent konkret i skolmiljö?

– Främst ska man se om det går att anpassa genom att till exempel arbeta hemifrån eller om det går att omplacera inom enheten till andra arbetsuppgifter. Men har man arbetsuppgifter som kräver att man är på plats då kan man förbjuda medarbetaren från att arbeta. Men det är viktigt att poängtera att det ska vara en överenskommelse mellan chef och medarbetare och inget förbud.

Har ni några medarbetare som redan omfattats av detta eller kommer att omfattas?

– Ja, det finns några redan, säger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!