Gratis kaffe på arbetsplatsen? Inte i Vimmerby kommun

Att dricka kaffe på jobbet kanske känns som en självklarhet för många. Både en, två och fler koppar slinker lätt ner mellan varven. Men för alla är det inte en gratis förmån, i alla fall inte i Vimmerby kommun.

Gratis kaffe på jobbet kanske känns som en självklarhet för vissa, men så är det inte för alla.

Gratis kaffe på jobbet kanske känns som en självklarhet för vissa, men så är det inte för alla.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2024-01-26 05:00

I de flesta kommuner har de anställda gratis kaffe på jobbet, men vad det verkar inte i Vimmerby. Enligt en artikel i den fackliga tidsskriften Kommunalarbetaren måste undersköterskor och barnskötare själva betala för sitt kaffe i en av fyra kommuner. Vimmerby är enligt deras undersökning en av kommunerna där personalen inom de yrkesgrupperna inte får gratis kaffe, men det får inte heller tjänstemännen på kommunhuset.

– Vi betalar för kaffet genom löneavdrag och ett kaffe-abonnemang kostar 138 kronor i månaden. Då ingår kaffe på förmiddagen (mellan cirka klockan nio och klockan halv elva) samt på eftermiddagen (från klockan två), skriver Simon Roth, kommunikationschef på Vimmerby Kommun, i ett mejl till Vimmerby Tidning.

undefined
Gratis kaffe på jobbet kanske känns som en självklarhet för vissa, men så är det inte för alla.

Även personalen på de kommunala förskolorna får själva stå för sina kaffeinköp.

– Förskolepersonalen står för inköp och betalar kaffet själva. Det finns inget löneavdrag eller liknande, skriver verksamhetschef Eva Johansson.

Enligt Vimmerby Tidnings beräkning (som ni kan ta del av nedan) kostar det ungefär 900 kronor om året att dricka tre koppar kaffe om dagen varje arbetsdag. Om man är en lite mindre konsument och dricker två koppar om dagen landar den summan på runt 600 kronor. Tillägg så som mjölk eller socker har inte tagits med i den beräkningen. Lägg också märke till att den kostnaden såklart kan skilja sig beroende på vilken sorts kaffe som köps och hur starkt det bryggs.

undefined
"Förskolepersonalen står för inköp och betalar kaffet själva. Det finns inget löneavdrag eller liknande", skriver verksamhetschef Eva Johansson.

På kommunens vård- och omsorgsboenden är kaffet inte heller fritt. Verksamhetschefen för boendena, Karin Holmgren, pekar på att de följer den policy som gäller för hela kommunen. Hur kaffeinköpen sker skiljer sig enligt henne mellan de anställda.

– Det är olika hur man gör i olika arbetsgrupper. Till exempel tar en arbetsgrupp med kaffepaket och en annan arbetsgrupp betalar en viss peng för att någon i arbetslaget köper kaffe, skriver Karin Holmgren.

Hur personalens kaffekonsumtion finansieras hos privata arbetsgivare kan säkert skilja sig från fall till fall. Som ett exempel har Vimmerby Tidning kollat läget med en privat arbetsgivare inom vård och omsorg, Lansen omsorg. Där har personalen gratis kaffe på sin arbetsplats.

– Kaffet är fritt för personalen, så det sker inga löneavdrag eller liknande för det, säger Marcus Hamlin, företagets vd och ägare.

undefined
De tjänstemän på kommunhuset i Vimmerby som vill ha kaffe får teckna ett abonnemang där de betalar en summa varje månad.
Hur många koppar kaffe dricker du om dagen?
Hur många koppar kaffe dricker du om dagen?
Kaffeuträkningen

Vi tar det från början. Vimmerby Tidning tog hjälp av AI-verktyget Microsoft copilot för att ta reda på hur mycket kaffepulver som går åt i förhållande till vattenmängden för att brygga en kopp kaffe. Utifrån det gjordes följande beräkningar.

Enligt de uppgifter vi fick fram kan man räkna med ungefär 6 gram kaffe per deciliter vatten. Om vi tänker att en genomsnittlig kaffekopp innehåller 1,5 deciliter vatten går det åt 9 gram kaffepulver till en kopp. Såhär långt är alla med? Bra, vi går vidare.

Säg att ett standardpaket kaffepulver innehåller ungefär 450 gram. Det innebär att det går 50 koppar kaffe på ett paket (450/9). För den som dricker två koppar kaffe om dagen innebär det att ett paket kaffe räcker i 25 dagar. Om man är en lite större konsument och dricker tre koppar kaffe om dagen räcker ett paket i ungefär 17 dagar.

Många jobbar 5 dagar i veckan. Om man tar det multiplicerat med antalet veckor på ett år (52) minus 25 semesterdagar får man fram ett totalt antal arbetsdagar på 235 dagar. 

Om du dricker 2 koppar kaffe om dagen behöver du i så fall köpa 9,4 (avrunda till 10) paket kaffe om året.
Om ett paket kostar 60 kronor innebär det en total kaffekostnad på 600 kronor om året.

Om du dricker 3 koppar kaffe om dagen behöver du i så fall köpa 14,1 (avrunda till 15) paket kaffe om året.
Om ett paket kostar 60 kronor innebär det en total kaffekostnad på 900 kronor om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!