Gratis el i Vimmerby och Hultsfred

Välfyllda vattenmagasin, kärnkraft som återgått i drift och blåsigt väder. Det bäddar för minuspris på el under lördagen.

Elprisets utveckling sedan förra sommaren. Efter en topp i slutet av 2022 så har elpriset sjunkit kraftigt.

Elprisets utveckling sedan förra sommaren. Efter en topp i slutet av 2022 så har elpriset sjunkit kraftigt.

Foto: Newsworthy

Vimmerby2023-10-07 06:00

I elområde tre, där Vimmerby och stora delar av Hultsfreds kommun ingår, kommer dygnspriset att bli minus ett öre per kilowattimme uppger nyhetstjänsten Newsworthy.

Hushåll och företag med timdebiterade avtal kommer som mest under dagen att få betala ett öre per kilowattimme mellan 18 och 19 på kvällen. Som billigast kommer det att vara mellan tre och fyra på morgonen med ett minuspris på fem öre.

I praktiken kommer en vanlig konsument inte att få betalt för att stiga upp i ottan för att tvätta och torktumla – energiskatt och moms läggs på priset.

För ett år sedan var prisläget ett helt annat med enstaka dygnspriser på tre, fyra kronor. Efter en topp i slutet av 2022 så har elpriset sjunkit kraftigt och har de senaste månaderna bara haft enstaka toppar på uppemot en krona per kilowattimme. Enligt nyhetsbyrån TT förklaras helgens låga pris med tre saker: Välfyllda vattenmagasin, blåsigt väder och att nästan all kärnkraft är tillbaka i produktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!