Gräsbrand vid vandringsled på Djupdalsberget

Vid 14-tiden på söndagen larmades om att det brann i marken vid Djupdalsberget. Branden kom snabbt under kontroll.

Räddningsledare Roger Carlsson konstaterar att man fått bukt med branden.

Räddningsledare Roger Carlsson konstaterar att man fått bukt med branden.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-09-27 14:16

Enligt de första uppgifterna skulle det röra sig om en gräsbrand vid Djupdalsberget. Platsen ska vara vid utsiktsplatsen på vandringsleden Djupdalsrundan.

– Läget verkar vara under kontroll. Vi går upp med vatten och pulversläckare och ser till att det inte tar sig mer, säger räddningsledare Roger Carlsson. 

På brandplatsen mötte Tina Johansson och kompisen Juliana från Tyskland upp och berättade att de upptäckt att det rök i skogen efter att ha blivit uppmärksammade på det av två vandrare.

– Vi försökte släcka med en termos kaffe vi hade med oss, men det kändes ändå säkrast att kontakta räddningstjänsten, sa Tina Johansson.

– Det gjorde de helt rätt i. Även om det ser ut att vara släckt kan det ligga och pyra i marken innan det blossar upp i flera dagar, säger räddningsledare Roger Carlsson som kunde konstatera på platsen att branden såg ut att ha orsakats av någon som eldat och varit oförsiktig.

– Någon har gjort en eldstad i skogen och inte släckt ordentligt efter sig. Det är ett typiskt exempel på hur snett det kan gå när man inte tänker efter och är varsam, säger han.

Efter att ha grävt i marken och dränkt in den i både vatten och pulver kunde räddningstjänsten så småningom lämna platsen. 

– Själva släckningsarbetet gick ju bra, men promenaden upp till platsen tog på krafterna för mina kollegor. Vi ska dock vara glada att vi slapp dra upp slang för hela berget.

Räddningstjänsten på plats vid vandringsleden.
Räddningstjänsten på plats vid vandringsleden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!