Grannar protesterar mot kommunens byggplan

Kommunen planerar för nya bostäder i Vendledal. Nu protesterar grannarna som inte fick köpa till en bit av marken för att säkra sin lantidyll mot exploatering.

Det är bland annat den här stenmuren och grönskan som de kritiska grannarna är rädda ska försvinna vid exploateringen.

Det är bland annat den här stenmuren och grönskan som de kritiska grannarna är rädda ska försvinna vid exploateringen.

Foto: Privat

Vimmerby2018-06-29 13:00

– Vi har försökt få köpa till hela eller en del av kommunens remsa sedan 2014. Då ville de ha en stor del av baksidan istället. Nu planerar de för att bygga bara sju-åtta meter från vårt hus, och trots att de detaljplanerar området kan vi inte få gränsen utmärkt, säger Sara Rundberg, som bor närmast kommunens planerade bostadsområde i Vendledal med sin familj.

De har fått med sig fyra av fem sakägare i området på de kritiska synpunkterna mot kommunens detaljplan om varit ute för samråd mellan 24 maj och 13 juni. Förslaget till ny detaljplan kom till efter att kommunen gått in och köpt fastigheten Vendledal 2 när den var ute för försäljning förra hösten. Utgångsbudet var 695 000. Kommunen gick in och bjöd 1,2 miljoner. Därmed var budgivningen över.

affären skapade ett 7 200 kvadratmeter område i kommunens ägo. Där planeras nu sex villatomter för villor, par- eller radhus.

Trots sammanslagning av kommunens tidigare mark och den nyinköpta delen har inte Sara Rundberg med familj fått något gehör för sina förfrågningar om att köpa en bit av marken närmast dem.

– Vi flyttade hem från Göteborg och lyckades hitta den här lantidyllen och vill ha den kvar. Det är bland annat en gammal stenmur och en syren. De kan inte ens komma ut och märka ut gränsen så att vi kan se var stenmuren hamnar. Hur kan man detaljplanera området om de inte har koll på gränsen? undrar Sara Rundberg.

I samrådsvaret hänvisar grannarna till att det får byggas 300 kvadratmeter på var och en av tomterna i det planerade området. I det fall kommunen driver igen detaljplanen för grannfastigheten vill grannarna också ha samma villkor för sin egen fastighet, eftersom kommunen nekat förfrågningar om utbyggnad av just det skälet.

De pekar också på en direkt koppling till Astrid Lindgren.

– I huset vi bor i bodde kvinnan som är förebild till "Krösa-Maja" och Astrid var ofta här och berättade historier så länge hon levde, säger Sara Rundberg.

De betonar också att de tre gamla hus som ligger på rad hör ihop med en lantidyll och att ny byggnation behöver anpassas efter det.

– Det går inte att tränga in för många och förstora hus. Det är snålt att inte byta mark med kyrkan och bygga nya bostäder där, anser Sara Rundberg.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson och gatuchefen Andreas Horste för kommentarer, men ännu inte fått kontakt med dem.

Kommunen köpte Vendledal 2 för 1,2 miljoner för att bygga nya bostaäder. Nu protesterar grannar mot kommunens planer.
Kommunen köpte Vendledal 2 för 1,2 miljoner för att bygga nya bostaäder. Nu protesterar grannar mot kommunens planer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!