Grandansens framtid hotad - även efter pandemin

Pandemin sätter stopp för årets julgransdans på torget i Vimmerby. Det kan även visa sig att fjolårets dans var den sista.

Har sista ringdansen och raketen gått vid granen på torget i Vimmerby? I år ställs dansen in på grund av pandemin. Hur det blir sen är ännu högst oklart. Bilden är från dansen i januari 2019.

Har sista ringdansen och raketen gått vid granen på torget i Vimmerby? I år ställs dansen in på grund av pandemin. Hur det blir sen är ännu högst oklart. Bilden är från dansen i januari 2019.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-11 20:04

Ännu finns ingen lösning för vem som ska ta ansvar för dansen i framtiden.

– Vi kände redan i fjol att det arrangemanget egentligen inte är för oss, vår målgrupp är barn och ungdomar från runt 13 och uppåt, och det är inte riktigt till den gruppen julgransdansen vänder sig, säger Camilla Karlsson på Fabriken som haft ansvar för arrangemanget under ett antal år.

Tanken var att kommunen skulle hitta en annan lösning tillsammans med exempelvis Vimmerby Handel. Men sen kom pandemin och tog allt fokus och den nuvarande smittspridningen och de restriktioner som gäller sätter stopp för årets julgransdans på Tjugondedag Knut, den 13 januari.

– Det är jättetråkigt att ställa in en sak som är för barn, men det går ju inte att ha en julgransraskning med max åtta personer, säger Patric Engqvist, chef för Fabriken.

Framtidsperspektivets har tagits upp i diskussioner med Vimmerby Handel i ett tidigt skede,

– Sen har det dött ut i coronaströmmen, säger han.

Michael Karlsson är aktivitetsansvarig i Vimmerby Handel.

– Vi får se hur det kan bli till kommande år. Vi jobbar ju primärt för butikerna och vill ju koppla våra arrangemang till det, vi gör inga allmänna kommunala arrangemang så det måste till ett styrelsebeslut om vi ska ta vid, säger han.

Därmed är det ovisst om det blir någon julgransdans på torget när pandemin väl är över. Patric Engqvist ser dock möjliga vägar dit.

– En möjligt kan vara att plocka in det i Vimmerby Tillsammans till nästa år. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!