Det är något speciellt med de gamla grå traktorerna. Det var väl byggda, tog ingen plats, och hade ett hydralsystem som var unikt. Ju hårdare Grållen fick jobba, ju mer kraft pressade traktorn ner mot marken så den fick fäste. Ett hydraliksystem som används även i dagens traktor, dock mer utvecklat.
Succé i Sverige
Den klassiska traktorn började att tillverkas år 1946. I Sverige togs dock då bara ett visningsexemplar in, vilket idag finns i Ringarum. Grållen började först säljas året därpå i Sverige.
- Då togs 297 traktorer in, säger länssektionens Håkan Glindell, som har ett brinnande intresse för arbetsmyran Grållen.
Försäljningen ökade 1948 och gick stadigt uppåt då Grållen blivit mer känd i Sverige.
- År 1954 hade Ferguson en tredjedel av den svenska marknaden, säger sektionens Håkan Glindell.
Det tillverkades också mängder med tillbehör till traktorn. Det gjordes plogar, harvar, gödselspridare, väghyvlar. Över 90 olika redskap fanns till Grållen i Sverige. Över 31 000 plogar ska ha tillverkats i Överrum.
Grållen 60 år!
I lördags var det avslutning på årets sommartorg. På eftermiddagen visade Svenska Fergusonklubben, H-län, upp sina Grållar. En traktor som funnits i Sverige i 60 år.
Flera exemplar av denna 60 åring visades upp på torget i lördags. Det Fergussonklubben länssektionen som hade utställning. Ett Grållemuseum är på gång i Vimmerby till våren.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!