Olika serveringstider för krogarnas uteserveringar

På de flesta krogar i Vimmerby går det bra att sitta på uteserveringen i sommarnatten lika länge som krogen har öppet. Medan du på en annan måste gå in med ölen fast krogen fortsätter att ha öppet. Det är kommunala bestämmelser för att hålla ner störande ljud i centrum som gör skillnaden.

Guldkants restaurangchef Henrik Hemmingsson tycker det är tråkigt att kommunens nya policy begränsar uteserveringen och förvånad över att det bara är Guldkant som hittlls berörs.

Guldkants restaurangchef Henrik Hemmingsson tycker det är tråkigt att kommunens nya policy begränsar uteserveringen och förvånad över att det bara är Guldkant som hittlls berörs.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-05-28 20:00
undefined
Sommar och ljumma kvällar och nätter. Då är uteserveringarna populära. Serveringstillstånden är i stort sett lika för krogarna i Vimmerby och Västervik. Men det finns undantag som sticker ut.

Tiderna för när krogarna i stan får servera öl, vin och sprit är i grunden ganska lika. Ingen får servera före klockan 11 på förmiddagen och alla har rätt att servera till 01 på vardagar och till 02 på helger. Sedan kanske inte alla har öppet så länge, samtidigt som andra till och med har tillstånd att ha öppet och servera till klockan 03 på lördagar och vissa helgdagar under året. Sommartid går det också att servera till 02 på onsdagar på ett par ställen.

Samma serveringstider gäller också på krogarnas uteserveringar. Men här finns också skillnader. Guldkant har serveringstillstånd till klockan 02, men har valt att stänga krogen klockan 01. Men på uteserveringen får inget serveras efter midnatt på fredagar och lördagar.

undefined
Alkoholhandläggaren i Vimmerby, Cissi Hammar, berättar att serveringstillstånden grundar sig på flera delar som alkohollagstiftningen, yttranden från miljö- och bygg och polisen. "Exempelvis får de som har tillstånd längre än till klockan 01 räkna med mer både yttre och inre tillsyn" säger hon.

– De flesta krogar har haft sina tillstånd i många år, och så länge det inte kommer klagomål eller att krogen ansöker om nytt tillstånd så gäller det gamla. Den som däremot ansöker om nytt tillstånd, befintlig eller helt ny krog, så styr de riktlinjer som innebär en mer begränsad tid för servering utomhus i centrum, förklarar alkoholhandläggare Cissi Hammar, som lägger fram förslag på beslut till socialnämnden.

I underlaget ingår yttranden från polisen och miljö- och byggnadsförvaltningen som bland annat tittar på risken för ordningsproblem eller störande ljud runt serveringarna.

undefined
"Jag tror inte det blir mindre stök på stan för att uteserveringar stänger tidigare. Det är väl bra om folk har ställen att vara på" säger Henrik Hemmingsson på Guldkant.

Henrik Hemmingsson på Guldkant blir överraskad när han får höra att den begränsade serveringstiden bara gäller där.

– Det var nytt för mig. Jag trodde de nya riktlinjerna gällde alla och har tänkt hur det skulle bli för de som ibland har öppet till både 02 och 03, säger han.

– Sen är inte vi ett partyställe, men jag tycker det är tråkigt.  Vi jobbar för en mer levande stadskärna och då är uteserveringen en mysig del, säger han och pekar bland annat på Västervik.

– Där är det en annan känsla i stadslivet, tycker han.

Bo Essén är alkoholhandläggare i Västervik 

– Vi har valt att ha samma serveringstider ute som inne på krogarna, med undantag för ett ställe som ligger ute i ett bostadsområde. Några som tidigare varit nattklubb men inte är det längre har tillstånd till klockan 03. Det är en del av sommarlivet i Västervik runt Fiskartorget och Bredgatan där många av ställena ligger med sina uteserveringar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om