Polisen: "Vi har bra koll på personer med våldskapital"

Västerviks lokalpolisområde omringas av områden där gängkonflikter eskalerat och där flera människor har skjutits till döds. Västervik, Vimmerby och Hultsfred är väl rustade för att möta liknande våld om det skulle ske, menar polisen.

Anders Pleijel menar att han Västerviks lokalpolisområde har god kapacitet att hantera den typen av våld vi ser i vårt närområde just nu.

Anders Pleijel menar att han Västerviks lokalpolisområde har god kapacitet att hantera den typen av våld vi ser i vårt närområde just nu.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Vimmerby2022-02-21 20:00

Under den senaste veckan har det skjutits ett flertal gånger i Kalmar. Vid en av skjutningarna sköts en ung man till döds. I Linköping har det skjutits mängder av gånger den senaste tiden, och sex män har dödats. 

Även i Växjö och i Jönköpings län har våldet från gängmiljöer gjort sig alltmer synlig den senaste tiden. Bland annat i den mindre kommunen Värnamo som drabbats hårt av konflikter inom kriminella kretsar de senaste åren.   

Västerviks lokalpolisområde, där Vimmerby och Hultsfred ingår, inringas alltså av områden där gängvåldet är påtagligt. 

– Än så länge är vi förskonade mot sådant, vi får hoppas att det fortsätter så, säger Anders Pleijel som är chef för vårt lokalpolisområdet.

När grov brottslighet inträffar, och i synnerhet sådant som inträffar i offentliga miljöer, ökar såklart medvetenheten inom den berörda polisregionen. Lokalt inhämtas underrättelser och det görs analyser av läget. Ett arbete som visserligen pågår ständigt, men när något större händer så trappas det arbetet upp. Man ”höjer blicken” som en insatt polis uttrycker saken.

– Det grova våldet i offentliga miljöer har spridit sig från storstäderna till mindre städer. Vi har ganska bra koll på de personer i våra kommuner som har den typen av våldskapital. Det finns personer här som har det, men det är relativt få, säger en polis vill vara anonym. 

Hen menar också att tillförseln på skjutvapen är ganska låg i vårt område. 

– Det händer absolut att vi gör tillslag hos vissa där vi kommer över skjutvapen, men det är inte jättevanligt.  

Några kriminella gäng av den kaliber vi ser i Linköping och Kalmar finns inte i våra kommuner, konstaterar Anders Pleijel. Men det finns enskilda individer, och mindre konstellationer av individer, som skulle kunna utföra den typen av grova våld, bekräftar han. 

– Vi har koll på dem, så mycket kan jag säga, påpekar han. 

Att hantera skjutningar eller annat offentligt grovt våld kräver stora polisresurser, mycket folk både på utredningssidan och på utryckningssidan. Har lokalpolisen kapacitet att hantera en gängkonflikt? 

– Vår kapacitet är god, vi har bemanning för det. Vi har kunskapen. Och skulle det bli riktigt illa får vi hjälp från angränsande polisområden. Folk behöver inte vara oroliga. 

En av de uppmärksammade dödsskjutningarna inträffade i Skäggetorp i Linköping i slutet av december.
En av de uppmärksammade dödsskjutningarna inträffade i Skäggetorp i Linköping i slutet av december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!