Fröken Snusk: "Förstår inte vad det är alla klagar på"

Fröken Snusk spelar på Kharma i kväll och kommunen har stängt av gatorna för att undvika kaos. Succéartisten har kritiserats hårt för låttexterna, som ofta anspelar på grovt sex, men själv menar hon att man får ta musiken med en nypa salt.

Fröken Snusk har slagit igenom stort på kort tid, både på landsbygden och i storstäderna. "Vi har som mål att bli nordens mest bokade akt och just nu har vi mer än 130 bokade spelningar i år", säger hon till Vimmerby Tidning.

Fröken Snusk har slagit igenom stort på kort tid, både på landsbygden och i storstäderna. "Vi har som mål att bli nordens mest bokade akt och just nu har vi mer än 130 bokade spelningar i år", säger hon till Vimmerby Tidning.

Foto: Nikolai Pertoft

Vimmerby2023-02-17 06:00

Fröken Snusk och Rasmus Gozzi har spelat på Kharma en gång tidigare, förra sommaren innan de slagit igenom på bred front.

– Det var hur grymt som helst då och det känns ännu roligare att komma tillbaka nu när vi blivit mer etablerade. Det var riktigt bra drag förra gången och jag hoppas på ännu mer nu, säger Fröken Snusk till Vimmerby Tidning.

Det senaste året har artistens popularitet exploderat, mycket tack vare hitlåten "Rid mig som en dalahäst" som spelats en bra bit över 27 miljoner gånger på Spotify. Genomslaget ledde till att begreppet "epadunk" hamnande på nyordslistan men själv skulle artisten inte använda det ordet.

– Alla säger epadunk men för mig är det raggardunk. Det ska vara partymusik och i texten ska man få med fest, sex och bilar, det är det som gör att det blir en raggardunkslåt, säger Fröken Snusk.

Ända sedan hon och Rasmus Gozzi började göra musik tillsammans har Fröken Snusk, som enligt uppgift är 18 år gammal, hållit sin identitet hemlig och hon uppträder i en rosa rånarluva.

– Epakulturen är väldigt mansdominerad och då blir det annorlunda när det kommer en tjej som både sjunger om sex och döljer sitt ansikte. Det är nog många som tycker att det är spännande och jag tror att det har hjälpt mycket, säger hon.

undefined
Rasmus Gozzi under en spelning tillsammans med Fröken Snusk. Det är han som skriver texterna men Fröken Snusk måste godkänna dem innan låtarna spelas in.

I hitlåten Rid mig som en dalahäst förekommer bland annat raderna ”Luder, vem är det som dricker mest, jag kan se att du vill ha mig. Dalmålbrudar, de är alltid bäst, rid mig som en dalahäst”. Artisten har fått mycket kritik men själv menar hon att det råder moralpanik.

– Jag förstår inte vad det är alla klagar på. Det vi sjunger om är grövre kärlek och i princip alla i hela världen har sex, men det är så tabubelagt. Det är festmusik och allt är inte hundra procent seriöst. 

Är det rätt att sjunga om grovt sex och rikta sig till en yngre publik?

– Det finns unga lyssnare men det kan inte vi stå för. Vi har 18-årsgräns på vår musik och då är det upp till föräldrarna att ta ansvar.

Inför spelningen i Vimmerby stänger kommunen av Drottninggatan och Kampgatan mellan 21 och 03. 

– Det är skitroligt! Det brukar kunna bli lite Fröken Snusk-kaos i städerna vi kommer till. När man kör i större städer är det inte de typiska raggarna som är där men på mindre ställen, som Vimmerby, kan alla låtarna utantill.

undefined
Inför Fröken Snusk och Rasmus Gozzis spelning på Kharma på fredagskvällen meddelade kommunen att Drottninggatan och Kampgatan, på inrådan av polisen, stängs av mellan klockan nio på kvällen och klockan tre på natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!