â Det beror pĂ„ Frödinges möjlighet att hitta en lokal lösning och att fossilfritt Ă€r ett viktigt mĂ„l för hela Orkla, sĂ€ger Agneta PĂ„ander, CSR-direktör i Orkla Food Sverige.
Investeringen i Frödinge ligger i storleksordningen 12,3 miljoner kronor, varav 5,5 miljoner kommer frÄn Klimatklivet.
Satsningen bygger pÄ samarbete med uteslutande lokala företag.
â RĂ„varan kommer frĂ„n skogen och sĂ„gverkets restprodukt kutterspĂ„net blir till pellets som vi sen eldar,. Ăven byggföretag och arkitekter Ă€r lokala, sĂ€ger Agneta PĂ„ander.
Projektet har tagit tvÄ Är frÄn start till mÄl.
â Den stora utmaningen var att hitta rĂ€tt panna och rĂ€tt energikĂ€lla. Vi arbetar mycket med Ă„nga och behöver snabbt kunna öka eller minska Ă„ngan för effektiviteten i processen.
Hon ser invigningen av pelletspannan som tredje delen i miljöanpassningen.
â Det första var fjĂ€rrvĂ€rmen som installerades tillsammans med Frödinge SĂ„gverk 2006. Steg tvĂ„ var övergĂ„ngen till 100-procentig förnybar el frĂ„n Orklas egna kraftverk i Norge 2016 och nu tas tredje steget in i mĂ„l.
Agneta PÄander ser med tillförsikt pÄ framtiden för Orkla i Frödinge.
â Vi moderniserar och har precis fĂ€rdigstĂ€llt en investering i ostkakelinjen pĂ„ ett par miljoner.
Det produceras drygt 25 000 ostkakor och cirka 100 000 bakelser varje dag pÄ fabriken med 90 anstÀllda.
â Frödinge Ă€r en följd av ett modigt beslut frĂ„n 1955 om att investera för framtiden. Det Ă€r det vi gör nu ocksĂ„ - investerar för framtiden.