Systrarna Kårbros fimpplockande hyllas av kommun och polis

Systrarna Kårbros initiativ att plocka fimp och snus får tummen upp från flera håll, både från kommunen och polisen. De får också medhåll när de säger att fler måste hjälpas åt.
– Man vill bara att folk tar hand om skiten, det är ett ansvar vi rökare har. Jag kan bli jätteirriterad på rökare, fast jag själv röker, säger Lotta Briheim som tröttnat på fimparna utanför sin frisersalong.

Frisören Lotta Briheim brukar sätta upp en lapp i dörren till sin salong för att få lite färre fimpar, när kroggästerna vill ta ett bloss.

Frisören Lotta Briheim brukar sätta upp en lapp i dörren till sin salong för att få lite färre fimpar, när kroggästerna vill ta ett bloss.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2025-05-08 06:00

Efter en helg vet frisören Lotta Briheim vad som väntar utanför hennes frisersalong. Fimpar och snus.

– Det kan vara fem, det kan vara 20. Det kan vara mer.

Vägg i vägg med salongen ligger en av stans restauranger. Lotta Briheim brukar sätta ut en fimpburk på sin trappa och en lapp i dörren, som säger att här får restauranggästerna gärna sitta – men fimpen kan de lägga i burken.

– Det kommer en och annan fimp i den, och det är jag tacksam för. Kanske ska jag fixa en röd burk, med svart text, så den syns bättre.

Hon säger att hon inte vill klandra eller klaga.

– En del hamnar säkert här av förbipasserande, men det är helt klart att folk blir sittande här när de är på restaurangen och ska ut och ta ett bloss. Det bästa vore om alla tog sitt ansvar, det är inte så svårt. Men folk verkar vara lata.

undefined
Frisören Lotta Briheim brukar sätta upp en lapp i dörren till sin salong för att få lite färre fimpar, när kroggästerna vill ta ett bloss.

Rökarens eget ansvar, är Lotta Briheim inne på. Erik Hemmingsson, en av delägarna till närliggande restaurangen Guldkant, är medveten om problemet.

– Vi kan inte sätta ut fimpburkar eller askkoppar utanför vår entré, och uppmana till rökning där folk faktiskt inte får röka. Istället hänvisar vi dem att gå ett antal meter bort. I regel sopar vi upp skräpet de kvällar vi haft öppet, men om rökaren tog eget ansvar för sina fimpar hade vi inte det här problemet.

Fimparna ger er extra jobb?

– Det ger extra irritation, naturligtvis. Det är klart att det är vår existens som orsakar det, men ska man vara krass är det varken vårt fel, vårt ansvar eller vårt jobb.

Det Erik Hemmingsson hänvisar till är rökförbudet vid entréer till lokaler och andra utrymmen som är öppna för allmänheten, bland annat restauranger. När en uteservering och inomhusservering använder samma entré bör rökförbud råda vid entrén, för att gäster ska kunna gå in och ut i lokalen utan att utsättas för rök.

undefined
Runt restauranger blir det extra mycket fimpar. Erik Hemmingsson, Guldkant, är medveten om problemet, men ser också en svårighet när området kring restaurangens entré ska vara rökfri.

– Det är våra gäster, men de är också privatpersoner som står på allmän plats och röker och det vore väl jättebra om alla tog hand om sina fimpar. Men man ska också komma ihåg att det är tack vare våra ganska hårda regler som allt färre röker i Sverige – och det är ju bra.

Rökningen minskar. Men nikotinavfall står fortfarande för det mesta när vi skräpar ner. Skräpmätningar i 16 större tätorter under 2024 visar att fimpar utgjorde 49 procent av allt skräp, snus 21 procent.

– Något vi ser allt mer av är det vita snuset, säger Rickard Hermansson, driftchef på Vimmerby kommun, där man rapporterar insamlat nikotinskräp till Naturvårdsverket.

Under högsäsong städas de mest frekventerade ytorna dagligen av hans medarbetare.

– Både maskinell renhållning och handplockning. Men vi går inte över varje kvadratmeter för hand och plockar fimpar varje dag, det vore ohållbart.

undefined
"Den här typen av skräp bryts ju inte ner så fort, fimpar och snus ligger kvar ganska länge", säger Rickard Hermansson, driftchef på Vimmerby kommun, som hoppas på ökat gemensamt ansvar.

En del av de vi pratat med säger att det finns för få papperskorgar i Vimmerby. Det håller inte Rickard Hermansson med om.

– Det finns papperskorgar väldigt tätt i den här stan, skulle jag säga. Många säger ”det fanns ingen soptunna”, men det är ingen ursäkt. Saknas det en papperskorg precis där man står får man ta fimpen med sig istället för att slänga den på backen. Något vi noterat är att det kan ligga väldigt mycket fimpar och snus precis runt papperskorgar. Där förstår jag inte riktigt hur man tänkt.

Att systrarna Monica och Barbro Kårbro på eget initiativ börjat plocka nikotinskräp är något han välkomnar.

– Fantastiskt bra att det finns några som vill göra stan finare. Det är bara bra om det kommer påminnelser från flera håll, att alla måste bidra för att hålla rent, så man inte tänker att det bara är kommunens jobb att städa.

Hur ser du på butikers och restaurangers ansvar i det här?

– Generellt är det den enskildes ansvar att sköta sig och jag förstår att det kan vara svårt för näringsidkare att hålla koll på var folk slänger sitt skräp. Men det behövs en gemensam insats från de som exempelvis har uteserveringar och kommunen, det är ett gemensamt ansvar att hålla rent och skapa förutsättningar att hålla rent.

undefined
Att konsumtionen av vitt snus ökar märks, tycker Rickard Hermansson.

Även från polisens sida får systrarna Kårbro tummen upp för sin insats.

– Det tyder på civilkurage, och det finns det inte alltför gott av idag, säger Håkan Karlsson vid Vimmerbypolisen.

Hur många personer har bötfällts för att ha kastat fimp i vårt område?

– Ingen, vad jag kan minnas. Rent polisiärt ligger ju inte det här överst i priolådan. Vi har större bekymmer att jobba med.

Rökförbud vid entréer

Rökförbudet gäller vid entréer till bland annat sjukhus, buss- och järnvägsstationer, vänthallar, restauranger, affärer, dansställen och myndighetslokaler – allt under förutsättning att allmänheten har tillträde till lokalerna eller utrymmena. Lokaler och utrymmen dit allmänheten har tillträde kan ha flera entréer. Om en sådan entré endast är tillgänglig för exempelvis anställda (personalentré), gäller inte rökförbudet vid den entrén.

Entréer till områden utomhus omfattas inte av rökförbudet vid entréer (prop. 2017/18:156 s. 205). Mot denna bakgrund bedömer Folkhälsomyndigheten att rökförbudet vid entréer enligt p. 10 endast gäller entréer till lokaler och andra inomhusutrymmen. Rökförbudet vid entréer bör därför i normalfallet inte träffa entrén till en uteservering. I de fall samma entré används både till en inomhusservering och en uteservering bör dock rökförbud råda vid entrén.

Gränserna för det rökfria området vid entréer kan vara svårbestämt. Utgångspunkten vid en sådan bedömning är framför allt att skydda barn och personer som inte vill eller bör utsättas för rök. Det ska vara möjligt för t.ex. en person med allergi att ta sig in i och ut ur en lokal eller ett utrymme där det råder rökförbud utan att utsättas för rök eller utsläpp. I normalfallet bör rökförbudet därför gälla i vart fall inom ett par meters avstånd från entrén. Det rökfria området måste också vara så pass stort att rök inte kommer in i lokalerna eller utrymmena innanför entrén. (prop. 2017/18:156 s. 203).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!