Fotbollsprofilen tar steget – satsar på eget företag

Pandemiuppehållet i fotbollen har gett Ted Åström Åberg tid att plugga på bokföring, vilket kommer väl till pass nu när han startat igång sitt egna företag.

Efter över tio år som anställd satsar Ted Åström Åsberg på eget företag.

Efter över tio år som anställd satsar Ted Åström Åsberg på eget företag.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-24 06:00

Han har spelat fotboll i ett flertal klubbar runtom i kommunen, just nu tillhör han Gullringens GOIF. Men hans nya företag handlar inte om fotboll, utan om tak och plåtslageri. 

– Man måste våga chansa lite, säger Ted Åström Åberg som nu startat ÅÅ Tak & Plåt AB.

Han har varit anställd på företaget RT Plåt i över tio år, och det var också där han började sin bana som lärling under gymnasiet. Idén om att bli plåtslagare föddes redan på högstadiet, då han fått höra talas om yrket via sin pappa som är snickare.

– Jag är inte så mycket för att bara stå och mata på utan det är väldigt fritt, man är på olika ställen hela tiden. Sen är det det här med att bygga hus, jag har varit intresserad av det eftersom farsan höll på med det. Men plåtslagare är lite annat, man får göra alla klurigheter som att få ihop alla tätningar, berättar han om vad det är som lockar med yrket. 

undefined
Efter över tio år som anställd satsar Ted Åström Åsberg på eget företag.

Den största skillnaden att nu vara egen företagare från att under tio år ha varit anställd tror han blir att hålla koll på helheten.

– Det blir dubbelt så mycket jobb men det blir spännande. Man måste testa på och nu gör jag det. 

En bit som han tror blir tuff är kontorsarbetet som är en del i att driva eget företag.

– Jag har lagt mycket tid på det och försökt läsa igenom och ta in kunskap om det. Det är svårt att kunna allt på en gång, man får lära sig under tiden.

Att seriespelandet med fotbollen inte kunnat komma igång under pandemin har gjort att han kunnat lägga en del tid på att läsa in sig på bland annat bokföring. Men att trappa ner på fotbollen på grund av företaget finns det inga planer på framåt.

– Fotbollen vill jag inte lägga av med. Tanken är att jag ska köra på så mycket jag bara kan, sen vet man inte hur mycket tid det kommer ta och man får åsidosätta något. Då kanske jag får avsätta annan fritid med nöjen. Då får man kanske ha fotbollen och företaget. 

undefined
"Alla maskiner som man har som plåtslagare är fruktansvärt dyra, det är jättesvårt att hoppa in och ta lån till alltihop." berättar Ted Åström Åsberg, som till en början hyr in sig på maskiner hos sin tidigare arbetsgivare RT Plåt.

Till en början har Ted Åström Åberg fått hjälp av sin tidigare arbetsgivare, genom att han arbetar på en del av deras projekt och hyr in sig på deras maskiner. Men framåt drömmer han om att få egna stora projekt och möjlighet att skaffa egna maskiner. För att bredda sin verksamhet så blir det inte bara plåtslageri, utan även arbeten med tak i stort. 

– Jag känner drivet och vill testa på det, så får man se om det funkar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!