Fortsatt sänkt pris på tomterna på Krönsmon

Bara en tomt har hittills sålts på Krönsmon. Nu beslutar kommunstyrelsen att behålla det subventionerade priset 130 kronor per kvadratmeter i ytterligare ett år.

Kommunen fortsätter att subventionera priset på tomterna på Krönsmon i ett år till. "Vi vill ju höja - nån gång" säger Jacob Käll (C).

Kommunen fortsätter att subventionera priset på tomterna på Krönsmon i ett år till. "Vi vill ju höja - nån gång" säger Jacob Käll (C).

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-07 08:00

Det är 45 kronor lägre kvadraten än det ordinarie priset som ligger på 175 kronor. Men det har inte varit aktuellt på flera år. Redan i början av 2018 beslutade kommunfullmäktige att subventionera tomtpriset. Den rabatten har efter det förlängts flera gånger. Bland annat för att infarten till området försenades. 

Covid-pandemin var en av faktorerna kommunen pekade på när subventionen förlängdes för 2020. Samma skäl används nu igen när rabatten på marken förlängs ett år till, och gäller därmed till och med 31 december 2022. Motivet är att det anses gynnsamt för försäljning av tomter.

undefined
Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen som nu får kritik av revisorerna för brister i arbetet med kultur- och fritidsfrågor.

Hur ser ni på prisnivån, är 130 kronor kvadraten det nya ordinarie?

– Nej, vi vill ju höja, men det är svårt nu som vi ser det, säger Jacob Käll (C) ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt beslutet ska en ny utvärdering göras under kvartal tre eller fyra 2022 för att se om kommunen kan slopa subventioneringen.

Kommunens subvention med 45 kronor kvadraten innebär att området på drygt 180 000 kvadrat minskar med drygt åtta miljoner i värde jämfört med full pris på 175 kronor.

undefined
Krönsmon infart skylt

Totalt finns det 17 tomter på Krönsmon. Fyra tomter av dem har inte släppts till försäljning ännu.

En är såld och för ytterligare en håller man på att ta fram ett avtalsförslag.

Fyra tomter är reserverade.

"På de övriga sju tomterna finns det 4-5 intressenter som det förs dialog med" skriver näringslivstrateg Carina Östh i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!