Förslaget: Skicka Dalarnas vaccin till Småland

Ett nytt coronavaccin har vållat politisk strid både på riksnivå och i Region Kalmar. I dag väntas en lösning vara på gång, som gör det möjligt att använda vaccinet i Sverige.

Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M).

Angelica Katsanidou (S) och Malin Sjölander (M).

Foto: Ulrik Alvarsson

Vimmerby2021-01-14 10:29

Det handlar om vaccinet från amerikanska tillverkaren Moderna. problemet är att bolaget inte varit verksamt i Sverige och att det inte finns någon försäkringslösning på plats. Framförallt Moderaterna har varit kritiska mot att regeringen inte löst frågan tidigare. På onsdagen gick socialminister Lena Hallengren ut på en presskonferens och lovade att regeringen skulle se till att kostnaderna skulle täckas, om det skulle uppstå biverkningar och behov av ersättningar.

I Moderatledda Region Dalarna meddelade man att man inte är beredd att ta emot vaccinet förrän en försäkring finns på plats.

Det fick Angelica Katsanidou, regionråd i Kalmar län, att gå ut och föreslå att Region Kalmar skulle ta över en del av Dalarnas vaccindoser.

– Att en vaccinering kommer igång är det hopp vi har, säger hon till oss.

undefined
Malin Sjölander (M).

Det moderata regionrådet Malin Sjölander vill först inte ta ställning till om det är en god idé att ta emot doser av Modernas vaccin.

– Än så länge är det en ickefråga. Vaccinet finns inte på plats än, och jag hoppas att man löser försäkringsfrågan. Regionerna har inte behövt ta ansvar för försäkringsfrågor tidigare. Det borde finnas samma skydd som för andra mediciner. Det här är än så länge en fråga för regeringen att lösa, och där har man varit saktfärdig.

Hon återkommer senare efter att ha pratat med Moderaternas talesman i socialpolitiska frågor, Camilla Waltersson Grönwall. Det visar sig att det pågått en kommunikation mellan regeringen och Moderaterna. En politisk S-tjänsteman har uppgett att regeringen i dag kommer att ge Kammarkollegiet i uppdrag att ta fram en försäkringslösning.

– Det besked jag fått är att vi i Moderaterna kommer att låta oss nöja med ett sådant beslut. Det är skillnad på när det faktiskt finns ett regeringsbeslut, mot som tidigare bara ett muntligt besked från en minister, säger Malin Sjölander.

Hon upprepar dock kritiken att regeringen borde ha kunnat lösa den här frågan tidigare.

Angelica Katsanidou (S) å sin sida säger att regeringen hela tiden lovat att man ska ta ansvar för försäkringsfrågan.

– Att ta fram vacciner är en process som gått väldigt snabbt. Vi ska vara lyckliga att vi är i en situation där det redan finns fungerande vacciner, säger Katsanidou.

Angelica Katsanidou (S).
Angelica Katsanidou (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!