– Vi ser en större risk vid brand för äldre med trygghetslarm och flera andra kommuner har kompletterat trygghetslarmen med ett brandlarm, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) som lämnade in en motion till fullmäktige tidigare i veckan.
Där skriver partiet att det skett dödsbränder även i Vimmerby där det inte går att utesluta att ett brandlarm kopplat till trygghetslarmet möjligen hade kunnat påverka utgången på ett annat sätt än den tragiska utgång det nu blev.
Så sent som veckan före jul i fjol omkom en äldre kvinna i en lägenhetsbrand i Vimmerby. Men Niklas Gustafsson vill inte peka på något enskilt fall som exempel.
– Den personen hade trygghetslarm, det kan jag bekräfta. I övrigt vill jag inte spekulera om ett brandlarm hade gjort skillnad eller inte i ett enskilt fall, säger han.
Enligt underlaget i motionen dör mellan 100 och 150 personer i brand varje år och nio av tio dödsbränder inträffar i en bostad. Åldersgruppen över 65 år är överrepresenterad bland de omkomna och mer än var fjärde person över 65 som omkommer i en bostadsbrand har haft kontakt med socialförvaltningen eller en annan förvaltning om någon form av stödinsats som till exempel trygghetslarm eller hemtjänst.
Enligt statistik motionärerna hänvisar till är tre av fyra omkomna i bränder döda redan innan räddningstjänsten är på plats.
Det gör brandlarm för en tidig upptäckt extra viktigt för tryggheten i Vimmerby kommun, där allt fler äldre bor kvar hemma i egen lägenheten eller annan bostad allt längre upp i åren, anser motionärerna.
Både Västervik och Hultsfreds kommun har redan infört varianter av brandlarm tillsammans med trygghetslarmen.
I Vimmerby kommun finns för närvarande 496 trygghetslarm, enligt socialförvaltningen.
– Uppskattningsvis skulle det kosta runt 250 000 kronor att införa, sen finns det olika varianter. I Västervik har man köpt brandlarmen, det innebär att man kan flytta larmet när det inte längre behövs. Vi vill att kommunen utreder om det är bäst att köpa eller leasa larmen. Det är också viktigt att hitta en modell där man minskar antalet fellarm. Det kan exempelvis ske genom att brandlarmet går till larmföretaget som först dubbelkollar innan man larmar räddningstjänsten, säger Niklas Gustafsson.