Företaget firar fem år - satsar för framtiden

För fem år sedan fick Lansen Omsorg AB sitt första tillstånd för att öppna ett LSS-boende. Nu gör sig företaget redo för att öppna sitt fjärde, och ett femte är på gång.

Nils-Eric Bülow berättar att trygghet och struktur är viktigt i arbetet. "Det är det som är själva röda tråden i vårt arbete, det är att man ska veta vad som händer bakom nästa kurva."

Nils-Eric Bülow berättar att trygghet och struktur är viktigt i arbetet. "Det är det som är själva röda tråden i vårt arbete, det är att man ska veta vad som händer bakom nästa kurva."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-07-12 18:00

Sedan första tillståndet kom för fem år sedan har utvecklingen varit gynnsam för det privata vårdföretaget och man kommer i år landa på en omsättning på 33 miljoner kronor. 

I dagsläget finns två boenden i Vimmerby och ett i Södra Vi. I slutet av sommaren kommer gruppboende nummer fyra att öppnas upp i Södra Vi. På varje boende finns det plats för sex personer.

– De som vi riktar oss till är de människor som tillhör LSS personkrets 1 och det är människor som har autism eller utvecklingsstörning, vuxna från 18 år, berättar Nils-Eric Bülow som är verksamhetschef. 

Enligt Nils-Eric Bülow är personalen den allra viktigaste komponenten i företaget.

– Vår kvalité och att vi gör ett bra arbete, att man har bra dialog med våra uppdragsgivare. Men om vi inte hade personalen så hade vi inte haft så mycket. Det är personalen som är vår tillgång, säger han. 

I mars startade man också igång med daglig verksamhet. 

– Ute på Aspnäset så finns det trädgårdsinriktning, vedhantering och lite djurhållning med hönor, säger Bülow.

Dessutom finns det en verkstad där man ägnar sig åt mekande med cyklar, mopeder och gräsklippare. Den dagliga verksamheten har nio deltagare men till hösten tror man att samtliga 15 platser kommer vara fyllda. 

Den dagliga verksamheten bidrar till att de boende får en meningsfull vardag och fritid.

– Det är det som är så bra att vi har Aspnäset, för då kan ju våra boenden komma dit. Vissa jobbar på jättebra och för vissa räcker det med att de bara kommer ut dit och får en kopp kaffe och får se lite andra väggar. Det kan göra att det blir någonting längre fram också, säger Bülow. 

I mitten av juni kom beskedet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att företaget får bifall på sin ansökan om att öppna upp ytterligare ett boende i Vimmerby. Planen är att anlägga det på grusplanen som finns bredvid företagets boende Vitsippan. Man hoppas att det nya boendet ska vara färdigbyggt och klart för inflytt om drygt ett och ett halvt år. De två nya boendena innebär en utökning av personalstyrkan som idag består av drygt 35 personer.

– Det handlar om mellan 13-15 tjänster, säger Nils-Eric Bülow. 

Att hitta personal med rätt kompetens har hittills inte varit svårt för företaget. Bülow lyfter fram att det finns utbildningar för behandlingspedagog och undersköterska på orten som en bidragande orsak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!