För lång väntan på ny stödfamilj

Det tog nio månader innan Vimmerby kommun hittade en ny stödfamilj för ett barn som hade beslut om det stödet. Det kostar nu kommunen en straffavgift.

Vimmerby kommun tvingas betala en särskild avgift för at ett barn inte fick ny stödfamilj i tid.

Vimmerby kommun tvingas betala en särskild avgift för at ett barn inte fick ny stödfamilj i tid.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-03-09 16:30

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beslutar att Vimmerby kommun ska betala en särskild avgift på 24 300 kronor. Summan motsvarar den kostnad kommunen skulle ha betalat för barnets insats under sex av de nio månader som insatsen uteblev.

Kommunen har i grunden tre månader på sig att verkställa ett beslut om insatser. I det aktuella fallet lyckades inte förvaltningen hitta en ny stödfamilj förrän efter nio månader när den tidigare stödfamiljen sade upp uppdraget i mars 2018. 

IVO bedömer att kommunen visserligen arbetat med att verkställa beslutet, men inte i den utsträckning och med den regelbundenhet som krävs, enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service. Därför blir det en särskild avgift på 24 300 kronor.

Kommunen  har inga invändningar mot beslutet eller mot summan på sanktionsavgiften.

– Vi rapporterar kvartalsvis in beslut som ej verkställs inom tre månader eller där verkställigheten avbrutits och inte återupptagits inom tre månader till IVO, vilket är en skyldighet vi har enligt lag, kommenterar Hanna Alsér, kvalitetssamordnare på socialförvaltningen.

Hon ser ingen brist på stödfamiljer i nuläget.

–  I dagsläget finns inga personer som väntar på att få en stödfamilj med stöd av LSS. När ett beslut fattas blir uppgiften för verksamheten att matcha behoven hos den enskilde som fått insatsen beviljad med en lämplig stödfamilj, säger hon.

Hanna Alsér är kvalitetssamordnare på kommunens socialförvaltning.
Hanna Alsér är kvalitetssamordnare på kommunens socialförvaltning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!