Arkeologisk undersökning i Södra Vi på årets sommarkurs

Under vecka 32 håller folkhögskolan kurser i arkeologi och betonggjutning. Kurserna har funnits under flera år och är alltid lika populära.

Vimmerby Folkhögskola leder en kurs i arkeologi. I år håller deltagarna till i Södra Vi vid prästgården Sund.

Vimmerby Folkhögskola leder en kurs i arkeologi. I år håller deltagarna till i Södra Vi vid prästgården Sund.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-08-12 16:14

Ute i Södra Vi håller arkeologikursen till. Där hoppas deltagarna kunna hitta något som tyder på att där funnits en prästgård under 1300-talet.

– Vi har haft ögonen på det här området ganska länge och varit intresserade av om det är någon form av huskonstruktion och det är det vi ska undersöka, säger Michael Dahlin, arkeolog och kursledare.

undefined
Vimmerby Folkhögskola leder en kurs i arkeologi. I år håller deltagarna till i Södra Vi vid prästgården Sund.

När Vimmerby Tidning besöker kursen har de än så länge inte hittat något som bekräftar tesen om en gammal prästgård, utan gör istället fynd från längre tillbaka i tiden, från stenåldern. Fynden som har gjorts hittills är bland annat flintastenar, bitar från keramikkrukor och några små benbitar från djur.

undefined
Små benbitar från djur har även hittats.
undefined
Några fynd som gjorts under dagarna är bland annat fintasten.

– Ska sanningen fram så har vi inte hittat något som stärker hypotesen vi har haft, så vi vet inte vart vi landar. Det kan vara någon form av verkstadsverksamhet som inte tidigare varit dokumenterat, så i vilket fall gör vi nytta, säger Michael Dahlin.

På kursen finns deltagarna Tina Olofsson och Birgit Kärrstrand som deltar på kursen för femte året i rad.

– Det är en helig vecka det här, säger Tina Olofsson som åker från Borensberg till Vimmerby varje sommar för att delta på kursen.

Tina Olofsson har ingen utbildning i arkeologi men har intresse för det och tycker det är intressant att gräva och hitta saker som ingen annan tidigare hittat.

undefined
Tina Olofsson letar småfynd på platsen.

– Det är jätteroligt att hitta stenåldersfynd, det känns lite spännande, men det är ju en ytterligare dimension att förstå vad det är det här, säger Tina Olofsson.

Vad hoppas ni hitta?

– Svaret på frågan, något som är närmare sanningen än det vi vet nu, är det en husgrund eller inte? Och det tror vi inte riktigt att det är nu, säger Birgit Kärrstrand från Hyssna.

undefined
Birgit Kärrstrand från Hyssna gräver ut en stenläggning och försöker ta reda på vad det kan ha varit och när den är ifrån.

Förutom arkeologikursen är även kurs i betonggjutning igång uppe på folkhögskolan.

På dagens schema står det att de sju kursdeltagarna ska börja gjuta egna saker efter att de första dagarna varit grundkurser i material och hur man gjuter.

undefined
På kursen i betonggjutning gjuts det bland annat krukor och markplattor.

Carola Brännström från Norrköping är i full gång med förarbetet med betongplattor att använda till en grillvagn. Till plattorna har hon köpt gammalt porslin på loppis som hon krossat för att dekorera plattorna med.

undefined
Carola Brännström gjuter plattor till en grillvagn.

– Jag hade så himla tråkigt under corona och kände att jag behövde något att göra. Jag har ingen erfarenhet sedan innan men det är kul. Man lär sig mycket och kan ofta ta hjälp av andra kursdeltagare när man behöver, säger Carola Brännström.

undefined
Agnetha Kinell på Vimmerby Folkhögskola och Anna Åhlvik som är kursledare inspekterar kursdeltagarnas verk.
Kenneth Andersson från Kalmar läns museum och arkeologen Michael Dahlin är kursledare.
Kenneth Andersson från Kalmar läns museum och arkeologen Michael Dahlin är kursledare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!