Kvinnorna tar över rodret för KD i Vimmerby

Efter bara ett par år som medlem i KD i Vimmerby har Nina Myrefelt gjort kometkarriär. Förutom att sitta i fullmäktige och vara suppleant i socialnämnden tar hon nu över rodret för partiet i kommunen. Det innebär att KD nu leds av två kvinnor.

Ola Hammarbäck lämnade efter två år över "stafettpinnen", ordförandeklubban, till Nina Myrefelt.

Ola Hammarbäck lämnade efter två år över "stafettpinnen", ordförandeklubban, till Nina Myrefelt.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-02-19 16:00

KD i Vimmerby får nu ett helt kvinnligt ledarskap för partiet. Ny ordförande är Nina Myrefelt. Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård fortsätter som vice ordförande.

Nina Myrefelt gick med i partiet så sent som i slutet av 2020. Då hade hon flyttat hit från Uppsala bara ett par år tidigare. Det var kärleken som lockade. 

Varför gick du med i KD?

– Jag var inte politiskt engagerad tidigare och hade inte tänkt på att bli det. Men jag är kristen och har en tro och lärde den vägen känna flera personer som är aktiva inom Kristdemokraterna, berättar hon.

Det ena gav det andra och så gick hon med i partiet.

Just nu är hon ledamot i fullmäktige och suppleant i socialnämnden. I KD:s Vimmerby-styrelse har hon fram till nu varit suppleant.

Är det inte ett stort steg att gå från suppleant till ordförande?

– Det kan man ju säga. Valberedningen fick mitt namn på förslag till ordförandeposten och Ola Hammarbäck ville gärna lämna över till någon annan eftersom han också är gruppledare i fullmäktige, berättar Nina Myrefelt.

Hon berättar att hon blev förvånad när hon blev tillfrågad av valberedningen.

– Först blev jag förvånad, jag hade inte alls tänkt i de banorna själv måste jag erkänna. Sedan funderade jag lite och det började kännas spännande. Jag hörde lite med Ola om vad det innebär och då kändes det mest roligt och spännande.

Och nu är du vald. Känslan just nu?

– Jätteroligt. Framförallt att veta att jag har det här förtroendet. Samtidigt är det spännande men också lite läskigt. Men huvudordet är roligt, säger hon.

Rent praktiskt vad faller på ordförandens lott?

– Jag är ju ganska ny men att vara ordförande för styrelsen, om jag förstår det rätt, innebär att vara huvudansvarig för politiken för KD i Vimmerby. Även om det är ett samarbete med Ola, som utför mycket rent praktiskt.

Hur planerar du inför kommande valrörelse?

– Jag har inte hunnit planera. Ola Hammarbäck är valledare med erfarenhet. Just nu ligger fokus mest på EU-valet i sommar och det arbetet kommer vi att börja med ganska snart.

KD i Vimmerby har nu en helt jämställd styrelse med hälften kvinnor och hälften män men med kvinnor på alla ledande positioner. Nina Myrefelt säger att det är för tidigt att uttala sig om hur arbetet förändras med en ny person på ordförandeposten.

– Jag har inte hunnit bli varm i kläderna ännu, säger hon.

Vad har du för framtidsplaner inom KD?

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte hunnit tänka så långt. Men jag är sjuksköterska och har mitt hjärta på Vimmerby Hälsocentral och i socialnämnden. Nästa mål kanske blir att bli ordinarie i socialnämnden?

Nina Myrefelt är 43 år och kommer ursprungligen från Kungsör en bit från Eskilstuna. Hon flyttade till Uppsala för att studera till sjuksköterska och arbetade sedan där i den rollen på olika äldreboenden.

Efter nästan 19 år gick flyttlasset till Vimmerby 2018. Hon hade träffat sin stora kärlek Mårten Myrefelt.

– Men det tar väl 25 år innan man räknas som Vimmerbybo, säger Nina Myrfelt.

Nina Myrefelt berättar också att hon är bra på att anpassa uttalet till den hon talar med.

– Min man brukar höra när jag pratar med min morbror som bor i norra Sverige, berättar hon som ett exempel.

Styrelse KD Vimmerby

Styrelsen består av tre kvinnor och tre män som ordinarie.

Nina Myrefelt (ordförande), Gudrun Brunegård (vice ordförande) samt ledamöterna Jörgen Henriksson, Christina Sorsa, Bjarne Lynbech och Ola Hammarbäck. Ann-Sofi Henriksson är suppleant. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!